/ iStock/Getty Images
Великобритания каза, че украинската противовъздушна отбрана успява да противодейства на руските изтребители и вероятно пречи на Русия да установи контрол върху въздушното пространство на Украйна, предаде Ройтерс.

„Украинската противовъздушна отбрана изглежда се радва на значителен успех срещу модерните бойни самолети на Русия и вероятно я възпира да постигне каквато и да било степен на контрол върху въздушното пространство“ на Украйна, заяви в Twitter британското военно разузнаване. Според него Русия освен това не е успяла да постигне никакви значителни пробиви в боевете северозападно от Киев. 

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че страната му проучва възможността да дари на Украйна противовъздушни ракети, произведени от френската компания "Талес груп", предаде още Ройтерс.

"Жизненоважно е Украйна да запази способността си да извършва полети и да противостои на руските въздушни атаки", заяви Уолъс в британския парламент. "В отговор на украинските искания, правителството взе решение да проучи възможността за предоставяне на високоскоростни, преносими противовъздушни ракети "Старстрик". Считаме, че тази системи попадат в рамките на определението "отбранителни оръжия" и ще помогнат на украинските сили да защитят небето (на страната) по-добре", отбеляза той. 
БТА