Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин
Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин / БГНЕС, архив
Невъзможно е да бъдат направени отстъпки на руската представителка на "Евровизия 2017" за допускането й до конкурса в Киев, въпреки възможността за бойкот на песенната надпревара от страна на редица представители, заяви министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира негово изказване след приключване на заседанието на Комисията НАТО-Украйна. "Отговорът е много прост, изтъкна Климкин. Отстъпките са невъзможни, тъй като законът е един за всички!".
 
Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия
 

Юлия Самойлова
БГНЕС

На 22 март стана ясно, че Службата за безопасност на Украйна забранява за три години достъпа на Юлия Самойлова до страната. Решението бе продиктувано от участието на руската певица в концерт в Крим през лятото на 2015 година, без да е получила разрешение за това по законния ред от властите в Киев. 
 
"Евровизия" предлага безпрецедентна опция на рускинята, която Киев не допуска

След забраната "Евровизия" предложи на руската певица да участва в тазгодишния конкурс по спътникова връзка.
 
Руският Първи канал отказа предложението за дистанционно участие на Евровизия

Руският телевизионен Първи канал отхвърли предложението. "Ние смятаме за странно предложението за дистанционно участие на руската певица и се отказваме от него. То противоречи на самия смисъл на мероприятието", отбелязаха от медията.
 
Украйна предложи Русия да изпрати друг участник в Евровизия

След това Украйна изрази готовност вместо Юлия Самойлова да допусне до песенния конкурс "Евровизия" друг руски представител, който "няма проблеми с украинското законодателство".
 

Евровизия Киев
БГНЕС

Според публикация в швейцарския вестник "Блик" Европейският съюз за радио и телевизия може да наложи санкции срещу Украйна и временно да я отстрани от участие в конкурса "Евровизия 2017" заради ситуацията със Самойлова.
 
Ще санкционират ли Украйна за недопускането на Юлия Самойлова на Евровизия?

"Дълбоко съжалявам, че "Евровизия" стана жертва на политически игри. Конкурсът трябва да радва милиони хора по света и да ги сближава, а не да разпалва вражди", цитира изданието ръководителката на медийното ведомство, което е организатор на конкурса.