Руската певица Юлия Самойлова
Руската певица Юлия Самойлова / БГНЕС, архив
Руският телевизионен Първи канал отхвърли предложението на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) да предава изпълнението на руската участничка в тазгодишния конкурс на Евровизията Юлия Самойлова от Москва, съобщи ТАСС, цитирайки декларация на канала.

"Евровизия" предлага безпрецедентна опция на рускинята, която Киев не допуска

"Ние смятаме за странно предложението за дистанционно участие на руската певица и се отказваме от него. То противоречи на самия смисъл на мероприятието", се казва в документа.
 
Отбелязва се също, че Първи канал е действал в пълно съответствие с правилата на Евровизия и е избрал участник в конкурса, който е регистриран от ЕСРТ по надлежния ред. Към него няма претенции от ЕСРТ и страната домакин следва да осигури на всички участници "възможност да получат входна виза за целия период на провеждането на мероприятието".

Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия

Украинската служба за сигурност забрани на Самойлова да влиза в страната в продължение на три години, защото през лятото на 2015 г. е участвала в концерт в Крим, с което е нарушила решението на украинското правителство, според което чужденци трябва да имат специално разрешение да посещават територията на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г.