/ БГНЕС
Русия оповести, че ще участва в предстоящия песенен конкурс "Евровизия", съобщиха световните информационни агенции. С това Русия изглежда слага край на спекулациите, че може да бойкотира тазгодишното му издание в Киев.
 
Редица руски депутати и звезди на шоубизнеса призоваха да се бойкотира конкурсът, който ще се състои в украинската столица през месец май.
 
Чуйте българската песен за Евровизия 2017 (ВИДЕО)

Първи канал на руската телевизия съобщи, че 27-годишната Юлия Самойлова ще представи Русия в конкурса "Евровизия" с песента "Flame is Burning". Самойлова, която от детството си ползва инвалидна количка, зае второ място в телевизионното музикално шоу "Фактор А" в Русия през 2013 г. и изпълни песента "Вместе" на откриването на Параолимпийските игри в Сочи през 2014 г.

На "Евровизия 2016" победи геополитиката, загуби музиката (ВИДЕО)

Кремъл не вижда нищо провокационно в избирането на Юлия Самойлова да представи Русия в песенния конкурс "Евровизия 2017", който ще се състои в Киев, и не свързва тази тема с предишно изпълнение на певицата в Крим, предаде ТАСС.
 
Джамала сама признала, че песента й е политическа провокация

"Не бих употребил думи като провокация, това е избор на руска телевизия, която изпраща участник там. Затова не виждаме нищо провокационно", заяви пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.
 
"Вероятно не са останали хора, които да не са посетили Крим", отбеляза той, отговаряйки на въпроса дали участието на Самойлова в концерт на полуострова през 2015 г. може да й попречи да участва в "Евровизия".
 
Украйна ликува с победа на певицата Джамала на Евровизия (ВИДЕО)

"Това все пак е международен конкурс. Страната организатор на конкурса трябва да следва правила, свързани с провеждането му", каза той. По думите му, безусловно е желанието да се избегне каквато и да било политизация на "Евровизия". "Смятаме това за абсолютно недопустимо от гледна точка на перспективите за развитие на този международен конкурс", поясни Песков.
БТА