Граждани на различни европейски страни изразяват възмущението си от начина, по който се реши кой да спечели първото място на тазгодишния конкурс "Евровизия 2016".

Джамала сама признала, че песента й е политическа провокация

Петиция с искане да се преразгледат резултатите от международния конкурс за песен се появи на сайта Change.org, съобщава РИА Новости. За момента обръщението към организаторите на надпреварата е подписано вече от повече от 29 000 души от необходимите 35 000.

Възможно ли да отнемат приза на Джамала от "Евровизия 2016"
netinfo

За автор на петицията се сочи жител на Ереван - Артур Оганесян, но инициативата е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.

"Ние разбираме, че гласуването на жури и аудитория - това е тежък и емоционален процес, но броят на подписалите се по тази петиция показва, че мнозина са убедени в това, че победител тази година в конкурса стана не този, който трябваше да спечели", казва авторът на обръщението.

На "Евровизия 2016" победи геополитиката, загуби музиката (ВИДЕО)

Испанецът Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава Испания да се откаже от участие в "Евровизия 2017". По думите му тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил "подигравка" и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от "политически интереси".

Възможно ли да отнемат приза на Джамала от "Евровизия 2016"
netinfo


"Доволни ли сте от резултатите от "Евровизия 2016", пита той. "Испания не трябва да участва през 2017-а, за да видят и разберат всички колко сме възмутени", пише още авторът на обръщението.

Германски потребители на портала "OpenPetition" също призовават страната си да се откаже от участие в "Евровизия" в следващите години. По думите на автора на една от петициите, "това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове".

Възможно ли да отнемат приза на Джамала от "Евровизия 2016"
netinfo

Невероятен успех: 4-то място за България на Евровизия (ВИДЕО)

Французите пък стартираха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала на песенния конкурс по канал "France 2". Авторът са обръщението на сайта "Avaaz" посочва, че водещата Мариан Джеймс си позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция.

Възможно ли да отнемат приза на Джамала от "Евровизия 2016"
netinfo


Източник: БГНЕС