/ iStock
Делегация от украински прокурори се срещна с главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд като част от посещение в Щатите за придобиване на опит и обучение, предаде Укринформ.

„Ръководителят на делегацията - директорът на Координационния център Вероника Плотникова - благодари на главния прокурор и екипа на американското министерство на правосъдието за систематичната подкрепа за Украйна в нейните усилия справедливостта да възтържествува и да осигури високи стандарти на правосъдие“, написа в социалната мрежа "Телеграм" украинската главна прокуратура.

Нейни представители преминават неколкодневно обучение в САЩ, за да се запознаят с американския опит в разследването на военни престъпления и по-конкретно в прилагането на механизми за подкрепа на участниците в наказателния процес.

Събитието се организира от правосъдното министерство на САЩ и американското Бюро по международните въпроси в областта на наркотиците и правоприлагането (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs, INL).

САЩ: Нови санкции за замесени в насилствената депортация на деца от Украйна

Придобитите теоретични и практически умения ще помогнат за това работата на Координационния център за жертви и свидетели на военни престъпления - новосъздаден отдел към украинската главна прокуратура - да стъпи на здрава основа.

„Днес сме тук, за да почерпим от опита на американските колеги по ключови въпроси като подпомагането и закрилата на жертвите и свидетелите и да го приложим по най-добрия начин в ежедневната си дейност. Така че всеки човек да може да получи справедливост, закрила и да може да се възстанови във възможно най-голяма степен от травмите, нанесени от военните престъпления на агресора“, подчерта Плотникова.

Обучителната програма се състои от поредица срещи, включително с представители на министерството на правосъдието, Върховния съд, полицията и Центъра за защита правата на детето. Основното ударение в тях ще бъде поставено върху подробното изследване на необходимите практики, които по-късно да бъдат използвани в работата на украинската прокуратура и Координационния център.

Преди това беше съобщено, че инструктори от САЩ и Великобритания са обучавали украински прокурори как да използват дронове, за да създават триизмерни модели на военни местопрестъпления, допълва Укринформ.
Владимир Сахатчиев/БТА