Украински политици определиха като простащина 4-часово закъснение на Путин за среща
Украински политици определиха като простащина 4-часово закъснение на Путин за среща / netinfo

Визитата на руския президент Владимир Путин в Украйна, на която той закъсня с четири часа, предизвика остри реакции в страната, като един министър осъди "лошите му маниери", а опозицията определи поведението му като "простащина", предаде Франс прес.

Путин се срещна в четвъртък в Ялта с украинския си колега Виктор Янукович, който не успя да издейства намаление на цените за доставка на руски природен газ за Украйна.

Владимир Путин пристигна с голямо закъснение, но реши въпреки това първо да посети лагер на руски рокерски клуб близо до летището и едва след това отиде на срещата си с Янукович.

Постъпката му подразни украинския министър на извънредните ситуации Виктор Балога, който присъстваше на преговорите между двамата лидери.

"Президентът Путин превиши границите на допустимото по отношение на закъсненията. Той отиде да се види с рокери и приятелките им и с това показа какви са му приоритетите" в Украйна, писа днес Балога във Фейсбук.

Бившият украински външен министър Володимир Огризко, който сега е в редиците на прозападната опозиция, осъди проявената по думите му "простащина" на Путин към украинския му колега.

"Вместо да побърза за срещата (с Янукович), той спря да пие по чашка с рокери. Това според мен е дипломатически шамар или дипломатическа простащина", заяви той във видеоматериал в интернет, допълва БТА.

Според журналиста Виталий Портников целта на "демонстративната среща" на Путин с рокерите е била открито да унизи Виктор Янукович.

"Това, което Путин си позволи, целеше да покаже, че Янукович не е президент, а просто губернатор, който ще чака колкото му се каже", смята журналистът и отбелязва "атмосферата на презрение" по време на визитата на Путин.