жени насилие жертви
жени насилие жертви / ThinkStock/Getty Images
Угандийски депутат окуражи мъжете да бият жените си, за да ги „дисциплинират“. Онесмус Твинамасико даде интервю за местна телевизия, в което каза:

„Като мъж, който трябва да дисциплинира съпругата си, трябва да я докосвате, да се справяте с нея и да я биете по някакъв начин, за да я вкарате в правия път“.
Неговите забележки предизвикаха гняв сред жените. Той беше принуден да се извини за думите си поради надигналите се протести в африканската държава.

10 страни, в които да си жена е равносилно на мъчение (СНИМКИ)

Онесмус Твинамасико, написа писмо до парламента, в което се извинява да почитаните членове на законодателния орган и на обществото, особено на жените. В писмото той пише, че всъщност "отхвърля всяка форма на насилие срещу жените".

Там, където е хубаво да се родиш момиче (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Моля, приемете най-искрени и безрезервни извинения към уважаемите членове и широката общественост, и по-специално към жените", посочва той. Въпреки това възгледите му не са необичайни в Уганда. Доклад от правителството, публикуван през 2016 г., показва, че една на всеки пет жени на възраст между 14 и 49 години е съобщавала за физическо или сексуално насилие в рамките на 12-месечен период.

Жените от града на ужасите: Мъртви сме, само дето още дишаме

Председателят на Парламента Ребека Кадага обеща да разследва Твинамасико за насърчаване на насилието срещу жени, а парламентарната асоциация на жените настояваше той да оттегли изявлението и да се извини.
БГНЕС