/ Gettyimages
Повечето дами по света смятат, че далеч не е лесно да си жена – принудена си да въртиш домакинство, да възпитаваш децата си, да развиваш кариера, да се справяш с ураган от емоции. В някои страни обаче тези „неволи“ звучат като смела фантазия. Ето 10 места, където да си жена е равносилно на мъчение:

Индия

70% от жените в Индия са жертви на домашно насилие. Престъпления срещу жени се извършват на всеки три минути. Освен това някои от тях са принудени на тежък физически труд, с който би се затруднил всеки мъж.

В Индия има 21 милиона нежелани момичета

жени Индия
БГНЕС

Ирак

Ирак е една от държавите, които се смятат за истински ад за жените. Според статистически данни страната е на опашката по показателя грамотност сред дамите. Много жени са жертви на домашно насилие и са застрашени от сурови наказания, ако не живеят в послушание.

Нещастието да си арабка: Ако я изнасилят, жената сама си е виновна

жени Ирак
БГНЕС

Афганистан

Жените в Афганистан са принудени да се омъжват на около 16 години. 85% от тях раждат без медицинска помощ. Заради това и на всеки половин час умира родилка. Жените там също са на опашката на статистиките за грамотност.

Жените в Афганистан - унижавани, насилвани, горени

жена Афганистан
БГНЕС

Пакистан

В тази страна няма закон срещу домашното насилие, а пред такъв проблем са изправени около 90% от жените там. В някои райони е обичайна практика да се изнасилват жени като наказание за престъпления на близките им.

Бруталното убийство на малко момиченце накара пакистанките да проговорят

жена  Пакистан
БГНЕС

Судан

Отвличания, изнасилвания, изселвания – това са част от проблемите, с които се сблъскват много жени в Судан. Страната прие някои нови закони, които целят да променят това, но все още да си жена в Судан изглежда ужасно.

ООН обвини силите на Южен Судан в систематични изнасилвания и убийства

жена  Судан
Gettyimages

Чад

Жените в Чад нямат права. Обичайно сключват брак още 11-12-годишни. Голяма част от тях стават жертви на престъпления – убийства, изнасилвания, преследвания.

700 милиона момичета в цял свят са сключили брак преди да навършат 18 години

жена Чад
Gettyimages

Сомалия

За положението на жените в Сомалия е достатъчно да се каже, че само 9 на 100 от тях раждат в болница.

Прокудена, изнасилена, унизена - Фардосо от Сомалия

жена Сомалия
Gettyimages

Демократична република Конго

В тази страна всеки ден се извършват около 1100 изнасилвания. Жените там нямат право да си издават личен документ без съгласието на съпруга. При война повечето дами са на фронтовата линия.

Пет ужасяващи сексуални традиции по света (ВИДЕО)
 

жена Конго
Gettyimages

Мали

Генитално обрязване – ужас, от който могат да избягат малко жени в една от най-бедните страни в света. Много от момичетата са принудени да се омъжат в ранна възраст, част от тях не преживяват бременността или раждането.

Аз съм на 14. Омъжена съм от година и половина

Гватемала

Жените там се сблъскват ежедневно с домашното насилие и често изнасилване. Освен това, там са едни от най-високите нива на СПИН.

Къде по света е най-опасно за жени?

Гватемала
Gettyimages