/ Thinkstock/Getty Images
Тя е била принудена да бяга, след като ѝ отнели всичко - мъжа, достойнството, тялото ѝ дори. Но станало още по-лошо. Историята на Фардосо е историята и на много други сомалийски жени.

Споменът се връща заедно с мириса на огън. Или с миризмата на пот. Тогава Фардосо започва да трепери, защото не е забравила какво са ѝ сторили онези мъже. В действителност жената не се казва така. Името е измислено. На нейния език Фардосо означава небе. "Отнеха ми всичко - съпруга, моето тяло, моето достойнство, моя дом", разказва през сълзи жената.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЗЛОВЕЩИТЕ ЖРИЦИ МУРСИ

Когато спомените се връщат, на Фардосо ѝ се иска да крещи. Неистово. Но се въздържа, за да не плаши четирите си деца. Най-голямото от тях е на 10 години, а най-малкото ­– 8-месечно бебе. Фардосо отглежда сама две момчета и две момичета. "Заради сушата имахме спор за земя с един друг клан. Стигна се до престрелка, убиха съпруга ми, а после запалиха цялото село", разказва вдовицата. След това тя е била принудена да бяга. Без нищо - само с децата. Пламъците погълнали всичко, което са имали. В Сомалия насилието между враждуващи родови кланове е нещо обичайно. Много от мъжете носят оръжие.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА СУПЕРМОДЕЛА СЪС ЗАБРАДКА

В периоди на засушаване, когато добитъкът мре, а ресурсите драматично намаляват, зачестяват въоръжените конфликти. Фардосо е от район, контролиран от екстремистката групировка "Аш-Шабаб". Радикалните ислямисти спират пратките с хуманитарни помощи за населението. В момента над 6 милиона души са зависими от тези помощи - около половината от населението на страната. На въпрос дали желае някога да се върне в родното си място, напълно забулената жена отвръща категорично, че това е невъзможно.

Позорът на избягалите

След нападението срещу селото ѝ, Фардосо се отправила с децата си към Могадишу, където намерила подслон в един препълнен вътрешен бежански лагер. След 20 години война, терор и сухи периоди, сомалийската столица е заприличала на един огромен бежански лагер. Над 1 милион сомалийци са превърнати в бежанци в собствената си страна. Подобно на Фардосо, мнозина никога повече няма да се върнат в родните си места.

арабка
Thinkstock/Getty Images

В онази нощ Фардосо лежала свита на топка с четирите си деца в малката колиба, която си била построила в лагера от клони на дървета, парцали, пластмасови и ламаринени плоскости. Изведнъж в тъмното се появили двама мъже, които издърпали жената извън колибата и я изнасилили - един след друг. Многократно. Изреждали ѝ се. Жената викала за помощ, но никой не се отзовал на призивите ѝ. Съпротивявала се, но двамата изнасилвачи я заплашили, извадили ножове и я наранили. Тя предполага, че извършителите може да са били милиционери или бежанци като самата нея.

Никаква полиция, никакво разследване, никакъв съд. След като двамата изнасилвачи си отишли, кървящата Фардосо се прибрала в колибата при изплашените до смърт деца. Никой не се отзовал на виковете за помощ, защото хората се страхуват - "всички се крият в колибите си през нощта", казва жената. Още на разсъмване тя взела децата си и заминала за друг лагер, където попаднала на социални работнички от Сомалийския червен полумесец. Те ѝ помогнали да бъде настанена в клиника, подпомагана от Международния червен кръст. Там се погрижили за раните  и ѝ дали противозачатъчно хапче за след секс, а също и антиретровирусни медикаменти за превенция на СПИН. Казва, че след случилото се вече не желае друг мъж.

Нещастието да си арабка: Ако я изнасилят, жената сама си е виновна

Култура на безнаказаността

От държавата Фардосо не очаква никаква помощ. След повече от две десетилетия война и терор Сомалия е една провалена държава, която трябва да бъде изградена наново. Няма никакви институции за закрила на жените и децата. Нито пък има надеждна статистика за това каква част от жените и децата са насилвани сексуално. По данни на УНИЦЕФ, само през юни 2017 година са регистрирани 900 такива случая в районите, където организацията е активна. Само една малка част от жените обаче се осмеляват да говорят за това. Сексът е тема-табу. В тази страна, чието общество е изцяло доминирано от мъжете, гениталните осакатявания на жени са широко разпространено явление.

Брак по принуда: Историята на Зена, станала жертва на насилие

Изследване на Хюмън райтс уоч от 2014 година показва, че сомалийските мъже не смятат изнасилването за престъпление, а за нещо "напълно нормално". В тази страна властва културата на безнаказаността, се каза още в документа. Правозащитната организация е документирала случай на изнасилена повторно жена в полицията, където потърсила помощ. Също и много сомалийски войници и бойци от Африканския съюз, които са разположени в страната, за да защитават местното население, изнасилват жени. Обединените нации са регистрирали през 2012 година най-малко 1 700 изнасилвания в бежански лагери в Могадишу. В 70 процента от тези случаи извършителите са били мъже в униформи.

Още по темата:

Майките, които възпитават дъщерите си в покорство

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

Обезглавяват ги заради изневяра

Да се омъжиш за изнасилвача си