/ ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images
В Индия има 21 милиона нежелани момичета
96048
В Индия има 21 милиона нежелани момичета
  • В Индия има 21 милиона нежелани момичета
Около 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви индийското правителство, предаде Ройтерс. Тази констатация се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените. Това се случва за първи път.

Главата е наречена "Аз също", както и международната кампания срещу сексуалните посегателства над жените, а документът е с розова корица.

Опасно за жените: Какво е да си жена в Индия

Индия е на път да си върне позицията на най-бързо растящата икономика в света, но това икономическо развитие не е противоотрова на несиметричното съотношение между половете в страната, на липсата на жени на пазара на труда и на слабото използване на противозачатъчни средства, се констатира в анализа. В него се казва, че в Индия въпреки забраната продължават да се правят аборти на полов принцип, при които се абортират момичета.

Индия момичета
ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images

Освен това родителите не се отказват да зачеват, докато не им се роди син и това е довело до 21 милиона нежелани момичета, получаващи по-малко средства от родителите си само защото не са синовете, които родителите им са искали толкова много, се казва в проучването.

Много родители в Индия предпочитат да имат син, защото синовете могат да наследяват имуществото, докато за дъщерите трябва да се плаща зестра, когато се омъжват.

Проклятието да си дъщеря

Само 24 процента от жените в Индия са работели в периода 2015 г. - 2016 г. и почти 47 процента от жените не използват никакви противозачатъчни, се посочва в проучването. В него се отправя призив срамната категория на нежеланите момичета скоро да остане в миналото.

Индия момичета
ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images

Там, където е хубаво да се родиш момиче (ВИДЕО/СНИМКИ)

Анализатори приветстваха изводите в доклада по отношение на жените, но призоваха за повече действия от страна на правителството за гарантиране на равни права на жените. Те казаха, че трябва да се положат и повече усилия за намаляване на насилието срещу жени. Анализатори припомнят и че близо две трети от индийските жени, завършили колеж, нямат работа. Според данни на Световната банка нивото на участие на жените в пазара на труда в Индия е сред най-ниските в света.

Ето пример за индийки, които въпреки законите са успели в живота
БТА