/ ThinkStock/Getty Images
Латинска Америка и Карибският регион са територии, където насилието срещу жени е най-голямо, съобщи ООН като уточни, че особено опасни са Централна Америка и Мексико.

В доклад, представен в Панама, Програмата на ООН за развитие и за жените UNDP посочва, че нападенията срещу жени в региона продължават, въпреки строгите закони.

Внимавайте, ако ходите в Бразилия, страната е рекордьор по убийства

„Въпросът с насилието срещу жени в Латинска Америка е ключов. Това е регионът, където насилието срещу жени е най-голямо извън зоните на конфликти”, каза Еухения Писа-Лопес – ръководителка на мисията на UNDP в Латинска Америка.

Три от десетте държави, където ръстът на изнасилванията на жени и момичета е най-висок, са в Карибския басейн. Убийствата на жени в Централна Америка са в „опустошителен мащаб”, като две от всеки три жени са загинали заради пола си.

Нещастието да си арабка: Ако я изнасилят, жената сама си е виновна

„В някои държави това се е превърнало в остра криза. В Северния триъгълник (Хондурас, Салвадор и Гватемала) и Мексико проблемът с убийствата на жени и насилието срещу жени е достигнал епидемични нива, в много случаи с връзки към организираната престъпност”, каза Писа-Лопес.

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

Северният триъгълник се смята за най-опасния район в света, като се изключат военните зони, най-вече заради вилнеещите банди и наркокартели. Докладът на ООН подчертава, че 24 от 33-те държави в Латинска Америка и Карибите имат закони срещу домашното насилие, но само 9 от тях са одобрили законодателство, което се занимава с формите на друго насилие срещу жени на публични места и в дома.

Брак по принуда: Историята на Зена, станала жертва на насилие

16 от държавите са вписали убийствата на жени в законови текстове, а няколко наказват и по-нови форми на престъпления като киберпрестъпност, политическо насилие или заливане с киселина. Въпреки тези стъпки, „чумата” на насилието продължава да заплашва човешките права, общественото здраве и сигурност.

Обезглавяват ги заради изневяра

ООН препоръчва засилване на институциите и политиките в региона, както и отделяне на ресурси за даване на по-големи права на жените. Дава се съвет да се работи за преодоляване на „патриархалните” културни норми, които поддържат неравенството между мъже и жени.
БГНЕС