/ Thinkstock/Getty Images
Тъжен рекорд за Бразилия – в страната се извършват по седем убийства на час или по едно на всеки осем минути. Данните са от доклад на неправителствената организация Бразилски форум за обществена сигурност за 2016 г. Над 80% от жертвите са млади хора на възраст между 12 и 29 години.

Бразилски лекар убил над 300 души, за да освобождава болнични легла

За 2017 г. очакванията са за още по-мрачна статистика. Заплахи за убийства се отправят и към чужденците, пребиваващи в страната. В началото на годината българското и други чужди посолства получиха заплашителни писма, в които с остър тон се настояваше екипите на дипломатическите мисии да напуснат Бразилия, за да не станат обект на нападения и убийства.

Бразилия изпраща 8500 военни за борба с престъпността в Рио де Жанейро

През 2016 г. в Бразилия са регистрирани най-много убийства – близо 62 хиляди, сочат данните на Бразилския форум за обществена сигурност. Средният брой жертви на насилствена смърт се е увеличил на 29.9 души на 100 000, което е три пъти повече от определения от ООН праг за ендемично насилие.

Вижте кои са най-бруталните серийни убийци в историята

Според неправителствената организация 99.3% от жертвите са мъже, 81.8% са млади хора (между 12 и 29 г), а 76.2% са чернокожи. Жертви на убийства са станали и 437 полицаи - със 17.5% повече спрямо предходната година. Насилието над жени също регистрира ръст, но под формата на изнасилвания. През 2016 г. е съобщено за над 49 хиляди случая на изнасилване, което е с 3.5 на сто повече спрямо 2015 г.

Въпреки драконовите мерки за сигурност престъпността в Рио не секва

Пребиваването на чужденци в Бразилия не е безопасно и периодично Външно министерство предупреждава да се избягват пътувания до Южноамериканската държава. През февруари към българското посолство беше отправена заплаха. Тогава посланикът ни там Валери Йотов обясни, че това се случва за първи път.

Фейсбук и убийството на живо

Нарасналата престъпност в Бразилия се дължи отчасти на продължаващата от три години икономическа криза и безработица, която достигна 12.8%. Влошаването на криминогенната обстановка съвпада с период на съкращения в бюджетите на силите за сигурност на национално, регионално и местно равнище, се посочва още в доклада на Бразилския форум за обществена сигурност.

Българското посолство в Бразилия получи заплашително писмо

Отново през февруари в щата Еспирито Санто и неговата столица Виктория полицаите стачкуваха, а това доведе до размирици и сериозен ръст на убийствата.