Въпреки драконовите мерки за сигурност престъпността в Рио не секва
Въпреки драконовите мерки за сигурност престъпността в Рио не секва / Guliver/Getty Images

Въпреки нечуваните мерки за сигурност на олимпиадата в Рио де Жанейро, уличната престъпност не стихва. Автобус с журналисти, отразяващи олимпиадата, бе обстрелван, а белгийският джудист Дрик ван Тихелт, бронзов медалист, бе ограбен на плажа Копакабана. Двама треньори от австралийския отбор по гребане също са били ограбени недалеч от хотела, в който са отседнали.

Нападение срещу автобус с журналисти на Олимпиадата в Рио, трима са ранени

Автобусът с журналисти е бил обстрелван, докато се е придвижвал от баскетболната зала към главния пресцентър в Олимпийския комплекс. Пострадали са трима души - двама журналисти от Аржентина и Беларус и един доброволец от Турция. Според пътуващите в буса стрелбата била с огнестрелно оръжие. Когато започнала, те залегнали на пода. Полицията е на друго мнение, че по прозорците са хвърляни камъни, което обяснявало защо са разбити, а не пробити.

Гастон Сайнц от аржентинския всекидневник „Ла насион" разказва: "Чухме шума от разбитите стъкла от дясната страна на автобуса, два от прозорците се пръснаха. Един журналист от Беларус бе ранен в ръката от хвърчащите стъклени отломки. Не можахме да разберем дали става дума за изстреляни куршуми или хвърлени камъни".

Властите не контролират Рио, две жертви белязаха откриването на Игрите

След нападението автобусът е ескортиран от военни до крайната си дестинация. Води се разследване. Пред свои колеги някои от участниците в инцидента споделиха, че са в абсолютен шок и всичко, което искат, е да се приберат по-бързо в страните си.

Белгийският джудист Дирк ван Тихелт, бронзов медалист в категория до 73 кг, беше ограбен на плажа Копакабана, където отишъл да отпразнува своя олимпийски медал.

32-годишният Ван Тихелт е получил няколко удара по лицето, а след това нападателите откраднали телефона му.

За негово щастие те не са успели да задигнат олимпийския му медал.

По-рано двама треньори от австралийския отбор по гребане бяха ограбени недалече от хотела, където са отседнали. Хотелът им се намира край плажа Ипанема, а при излезлите на разходка треньори е пристигнала групичка от млади хулигани, въоръжени с ножове. Бандитите са поискали да им бъдат предадени мобилните телефони, чантичките и якетата на австралийския отбор, които били доста атрактивни.

Треньорите на отбора по гребане не са оказали никаква съпротива и са се подчинили на заповедите на обирджиите, коментира представителят на НОК на Австралия Майк Танкред.

Куршум премина през стената на пресцентър в Рио

Веднага след това ръководството на Олимпийския комитет се обърна към всички свои състезатели да не носят екипите през си свободното време, на които има националната символика, за да не привличат вниманието, а също така и да прикриват акредитациите си.

За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри

На австралийците е препоръчано също да се движат на група минимум по трима. Кражбите по време на олимпийските игри са стотици, има и нападения към туристи.

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.