За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри / снимки: Thinkstock/Getty Images
За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
88923
За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
  • За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
  • За какво да внимавате, ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри

Да се пазите от джебчии - това е най-важното, което трябва да знаете, ако ще посетите Рио де Жанейро за летните олимпийски игри. Документите да се носят отделно от парите, а на улицата да не се излиза със скъпи вещи и бижута, съветват от българското посолство в Бразилия. От там предупреждават, че при опит за пренасяне на психотропни и наркотични вещества присъдите са между 5 и 9 години в бразилски затвор. В момента Бразилия е в зимния си сух сезон и почти няма комари, въпреки това се препоръчват мерки срещу евентуално заразяване със „Зика". Спешната помощ е безплатна, но последващото лечение се доплаща, затова е добре да имате здравна застраховка. Според властите в Бразилия рискът от терористично нападение е минимален, въпреки това са предприети изключителни мерки за сигурност.

Първите игри, провеждани в Южна Америка: Преди официалния старт

За дните на олимпийските игри българското посолство в Бразилия откри в Рио де Жанейро временно консулско представителство, в което при необходимост българите могат да потърсят помощ и съдействие. Посланикът ни Валери Йотов съветва да се внимава много за кражби:

„На улицата, когато се излиза в Рио, човек не трябва да носи скъпа камера, бижута, скъп часовник. Парите трябва да се носят отделно от документите, за да се избегне при кражба на парите да изчезнат и документите. Препоръчва се също всеки да направи фотокопие на паспорта си, с което да се придвижва из града, а самият паспорт, ценните неща, по-голямата част от парите да се държат в сейфа на рецепцията на хотела", каза Йотов.

И още един важен съвет, който може да ви спести много неприятности:

Нека пристигащите в Рио да не взимат багажи и пакети от непознати хора и да не се доверяват на други хора за пренасяне на определени неща, тъй като за съжаление има много случаи на българи, които са залавяни по летищата в Бразилия с психотропни субстанции, наркотични вещества. Полицията е много строга и стриктна и присъдите за такива опити са между 5 и 9 години в бразилски затвор.

За какво да внимавате ако сте в Рио де Жанейро за летните олимпийски игри
netinfo

Болница АЛВО" в Рио де Жанейро ще предлага спешна помощ и медицинско обслужване на чуждите граждани, като персоналът говори португалски и английски език.

Спешната помощ в Бразилия е безплатна, но ако се наложи болничен престой или последващи грижи - те са платени. Затова се препоръчва здравна застраховка. В момента почти няма комари и все пак е добре да се предприемат мерки срещу заразяване с болестта „Зика".

„В момента сме в зимния сух сезон и почти няма комари. Комарите, които пренасят „Зика" стават опасни след октомври, ноември до март месец. Но все пак ние препоръчваме да се носят репеленти за мазане върху кожата, за да може хората да се предпазят. При млади жени последствията от „Зика" може да бъдат по-сериозни", каза посланик Йотов.

Убийствата в Рио де Жанейро са нараснали със 17%

Според правосъдния министър на Бразилия опасноста от терористична атака клони към нула. Въпреки това са взети изключителни мерки за предотвратяване на такъв акт, обясни посланик Йотов.

„Тук има разположени 85 000 военни полицаи само в Рио де Жанейро, което е два пъти повече от полицаите по време на игрите в Лондон. Освен това бразилците работят с водещи разузнавателни служби от целия свят, с които обменят информация и засега няма конкретни данни за такава опасност. Както казва правосъдният министър по-голям проблем за този град си остава уличната престъпност", допълни посланикът.

ВСИЧКО за ИГРИТЕ В РИО следете на специалната страница на Gong.bg - РИО 2016