/ Guliver/Getty Images
Близо 61 620 души са били убити през 2016 г. в Бразилия, което е рекорд за южноамериканската държава, съобщи неправителствена организация, цитирана от ДПА.
 
Това означава, че средно на час в Бразилия са били извършвани седем убийства, отбеляза Бразилският форум за обществена сигурност. Увеличението спрямо миналата година е 3,8%.
 
Бразилия изпраща 8500 военни за борба с престъпността в Рио де Жанейро

Почти 98% от жертвите са мъже. Насилието над жени също е регистрирало увеличение под формата на изнасилвания. През 2016 г. е съобщено за 49 497 случая на изнасилване, което е с 3,5% повече спрямо 2015 г. Жертви на убийства са станали и 437 полицаи - със 17,5% повече спрямо предходната година.
 
Въпреки драконовите мерки за сигурност престъпността в Рио не секва

Увеличаването на престъпността съвпада с период на съкращения в бюджетите на силите за сигурност на национално, регионално и местно равнище, се посочва в доклада на Бразилския форум за обществена сигурност. Нарасналата престъпност се дължи отчасти и на продължаващата от три години икономическа криза и безработица, която достигна 12,8%.
 
Нападение срещу автобус с журналисти на Олимпиадата в Рио, трима са ранени

През юли правителството разреши разполагане на 10 000 войници и полицаи с цел възпиране на насилието в Рио де Жанейро, който е вторият по големина град и бе домакин на летните Олимпийски игри през 2016 г.
БТА