/ Guliver/Getty Images
Бразилските власти решиха да изпратят в Рио де Жанейро 8500 войници, които да помагат в борбата с организираната престъпност, предадоха АП и ТАСС.

Зачестилите престрелки между наркотрафиканти и полицията, убийства и загинали от случайни куршуми минувачи принудиха властите да признаят през последните седмици, че голяма част от града е извън контрола им.

Въпреки драконовите мерки за сигурност престъпността в Рио не секва

Министърът на отбраната Раул Жунгман съобщи, че са мобилизирани над 10 000 военнослужещи. Първоначално те ще участват в патрули, след което ще се включат в акции срещу наркотрафикантите. По-рано задълженията им включваха само патрулиране, дежурства в контролни пунктове.

Властите не контролират Рио, две жертви белязаха откриването на Игрите

Високото ниво на престъпността бе сред основните проблеми, с които се сблъскаха организаторите на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. По време на състезанията мерките за сигурност в града бяха засилени, а за осигуряване на реда бяха повикани военни.
 

Guliver/Getty Images


Рио има неколкостотин бедняшки квартала, контролирани от наркобанди. Според експерти по обществена сигурност ситуацията се изостря от рецесията в страна, която е най-тежката от десетилетия.