Овидио Гусман арест Мексико безредици
Овидио Гусман арест Мексико безредици / БТА
Организацията "Търсещите майки от Сонора" призова всички групи и активисти, които търсят хора, безследно изчезнали заради организирани престъпни групи в Северозападно Мексико, да отидат в района на Ел Чоюдо, където през последната седмица са открити 33 гроба с останките на най-малко 56 души, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ. 

Сесилия Патрисия Флорес Армента, лидер и основател на организацията "Търсещите майки от Сонора", заяви, че е много важно да се засили разследването в района, разположен в пустинята на 90 км. от град Ермосильо, столицата на щата Сонора, по крайбрежието на море Кортес. В гробовете са открити знаци за идентификация сред жертвите, които показват, че те идват от различни региони на страната.

"Утре ще възобновим претърсванията на мястото. Знаем, че предстои да бъдат открити много тела, които идват от различни части на Мексико", каза тя.

"Призовавам семействата на жертвите да ни придружат - всички изчезнали са наши хора, независимо от групите. Трябва да ускорим издирването пред лицето на сериозната криза, която преживяваме със стотици, дори хиляди изчезнали хора", каза Флорес.

Въпреки че те са потвърдили откритието и са работили повече от седмица по обработка на районите, за да извадят телата за идентификация, Главната прокуратура в Сонора отказва да разкрие общия брой на жертвите.

Всичко започва на 12 януари, когато Флорес получава анонимен сигнал за място с няколко заровени тела. Когато пристигат в посочения от информатора район, те откриват тялото на Адриана Исабел Пескейра Валенсуела, изчезнала в Гуаймас на 14 декември.

На следващия ден "Търсещите майки от Сонора" откриват 18 гроба, а в неделя още 10, общо 28 тайни гроба. Оттогава към търсенето се присъединяват и други, подобни на тях организации. За девет дни са открити 33 гроба и най-малко 56 жертви, но те предупреждават, че може да са много повече. 

Заради активността си в търсенето на изчезнали хора Флорес е смятана през 2022 г. за една от 100-те най-влиятелни жени в света според класация на Би Би Си. Нейната група е открила повече от 2000 тела в Сонора, Синалоа, Долна Калифорния, Мичоакан, Гереро, Халиско, Наярит и Веракрус.

Основателката на организацията "Търсещите майки от Сонора" има две изчезнали деца - Марко Антонио Сауседа Роча, отвлечен на 4 май 2019 г. в Бая де Кино, Сонора, и Алехандро Гуадалупе Ислас Флорес, изчезнал на 30 октомври 2015 г.
Александър Евстатиев/БТА