/ iStock/Getty Images
Европейският съюз трябва да спре да залъгва Турция по въпроса за предоставянето на помощ за милионите мигранти на нейна територия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Ден след като двете страни се съгласиха да преразгледат четиригодишното споразумение, за да спрат новия приток на мигранти в Европа, Чавушоглу каза, че ЕС трябва да предприеме „честни стъпки“, за да помогне на Турция да се справи с притока на мигранти. Това включва намиране на начин да се гарантира завръщането на сирийските бежанци в родината им, каза той.

Каракачанов: Недобросъседско е настаняването на мигранти до границата ни

„Очакваме честност от ЕС. Ерата на залъгването на Турция приключи“, каза Чавушоглу пред турската държавна Анадолска агенция.

Чавушоглу каза, че Турция и ЕС ще работят за "актуализиране" на споразумението в съответствие с най-новия развой на нещата, включително ситуацията в провинция Идлиб.

ВМРО искат центровете за мигранти в столицата да се затворят

Той добави, че в споразумението от 2016 г. не става въпрос за това ЕС да дава пари на Турция, за да задържа бежанците. „Състои се от няколко въпроса - от безвизово пътуване до осигуряване на доброволно връщане на бежанци“, каза той. Турският външен министър добави, че страната му и ЕС ще се опитат да изготвят "план за действие" преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 26 март.
БГНЕС