Близки на Осман Кавала очакваха той да бъде освободен
Близки на Осман Кавала очакваха той да бъде освободен / БГНЕС
Осман Кавала е задържан от съда в Истанбул в рамките на продължаващото разследване за опита за преврат в Турция през 2016 г., съобщава Анадолската агенция.

Подозрителните отношения на Осман Кавала с Хенри Барки - бивш служител на Държавния департамент на САЩ, са били обект на разследване от прокуратурата. Събраните материали са дали основание съдът да образува дело за шпионаж, твърдят източници, пожелали анонимност.
 


Кавала беше един от деветимата подсъдими, оправдани миналия месец по наказателни обвинения, свързани с протестите в истанбулския парк Гези през 2013 г. Той беше арестуван отново по-късно същия ден. Повторният арест е по обвинение в опит за сваляне на конституционния ред през 2016 г.

Турският филантроп Кавала остава в затвора въпреки оправдателна присъда

През лятото на 2013 г. демонстрациите в истанбулския парк Гези прераснаха в национална вълна от протести срещу правителството. По-късно властите обявиха, че протестите са организирани от членове на ФЕТО (движението на Фетхуллах Гюлен), които са се инфилтрирали в полицията и съдилищата.

Турция обвинява ФЕТО за опита за преврат през 2016 г. и настоява Вашингтон да предаде лидера на организацията Фетулах Гюлен, който живее в САЩ.
БГНЕС