/ iStock/Getty Images
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обяви официален празник в чест на прочутата местна порода кучета алабай, съобщи Асошиейтед прес.

Денят на централноазиатската овчарка, както е известна още породата, ще се отбелязва в последната неделя на месец април. Тогава се почита и местната порода коне ахал-теке.

Централноазиатската държава, бивша съветска република с население от шест милиона души, се гордее с породите си кучета и коне и традициите в отглеждането и селектирането на породите.

Президентът на Туркменистан вдигна златна статуя на куче (СНИМКИ)

Самият Бердимухамедов, който управлява богатата на природен газ държава от 2006 г. в условията на култ към личността си, възхвалява породата алабай. Той издаде книга и написа песен за тези кучета. През 2017 г. подари алабай на руския президент Владимир Путин, а през 2019 г. дари кученце и на тогавашния руски премиер Дмитрий Медведев.

Миналата година президентът на Туркменистан откри 15-метрова позлатена статуя на алабай в столицата. Синът му Сердар е президент на международната асоциация алабай. Той докладва на президента, че занапред за празника на породата ще се организират състезания и конкурс за красота.
БТА