/ ThinkStock/Getty Images
Спасителите използваха въжета и колани, за да изкачат петима души на безопасно място, след като асансьор в националната туристическа атракция пещерите на Големия каньон в Аризона се развали на 21 етажа под земята, съобщи Асошиейтед прес.

Съпруг и съпруга, двойка с две малки деца и най-малко двама души на 70 години са правели 30-минутна обиколка на пещерите на Големия каньон в неделя и са се готвели да се върнат на повърхността, когато открили, че асансьорът не работи, съобщиха в прессъобщение от шерифството на окръг Коконино.

Един мъж от групата успял да излезе и да уведоми властите, след като се изкачил по аварийното стълбище на повърхността, се казва в съобщението. Властите решили, че останалите петима от групата могат да останат да нощуват в хотелския апартамент, разположен в дъното на пещерата, докато поддържащият персонал ремонтира асансьора.

Уведомени в понеделник сутринта, че ремонтът е неуспешен, звеното за издирване и спасяване на шерифа и техническият спасителен екип на пожарната служба във Флагстаф правят с въжета спасителна система в асансьорната шахта. Като използвали аварийните стълби, те отишли до дъното, закрепили всеки от туристите в колан и ги издигнали един по един на повърхността.

Пещерите на Големия каньон са туристическа атракция на 19 км източно от Пийч Спрингс. Според уебсайта на атракцията посетителите могат да разгледат древна пещера и да отседнат в подземен хотел.
БТА