Турция заплаши Франция с нови мерки заради закона за арменския геноцид
Турция заплаши Франция с нови мерки заради закона за арменския геноцид / снимка: Reuters, архив

Турция предупреди Франция, че ще предприеме допълнителни действия срещу Париж, ако френският Сенат приеме законопроекта, който криминализира отричането, че масовото избиване на арменци в Османската империя, представлява геноцид, предаде Ройтерс.

Анкара реагира гневно, след като долната камара на френския парламент одобри миналата седмица законопроекта. Тя отзова посланика си от Париж, забрани на френски военни самолети да кацат на турска територия и на военни кораби и да влизат в турски пристанища, и замрази всякакви политически и икономически срещи.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заклейми законопроекта като "политика, основаваща се на расизъм, дискриминация и ксенофобия" и насочи гнева си срещу френския президент Никола Саркози, обвинявайки Франция за колониалните кръвопролития в Алжир.

В изявление Съветът за национална сигурност на Турция изрази надежда, че здравият разум във Франция ще надделее и Париж ще се откаже от грешката си, предава БТА. Франция е петият по големина експортен пазар за Турция, като търговският обмен между двете страни за първите 10 месеца на тази година възлиза на 14 милиарда долара.

Ако предложеният текст се превърне в закон, при всички положения ще възразим срещу тази нечестна мярка, заяви Съветът след петчасово заседание.