Турция и Ирак подписаха споразумение за военно сътрудничество
Турция и Ирак подписаха споразумение за военно сътрудничество / снимка: БГНЕС

Турция и Ирак подписаха споразумение за военно сътрудничество, съобщи турската армия, цитирана от АФП. В последно време двете съседни страни засилиха диалога си във връзка с борбата срещу кюрдските бунтовници в Иракски Кюрдистан.

Документът, според който двете страни ще си сътрудничат в областта на военното обучение и в технологичната област, беше подписан в Анкара от зам.-началника на ГЩ на иракската армия генерал Насиер Абади и неговия турски колега генерал Хасан Игсиз, съобщи турската армия в комюнике, цитирано от БГНЕС.

За утре са предвидено разговори между иракският вицепрезидент Тарек ал-Хашеми и президента Абдула Гюл, както и с премиера Реджеп Таип Ердоган.

Анкара обвини иракските кюрди, които се ползват с автономия спрямо Багдад, че толерират и дори помагат на Кюрдската работническа партия (ПКК). Но неотдавна двустранните отношения се подобриха и кюрдските власти в Ирак изразиха желание да помогнат на Турция в борбата й срещу ПКК. Стотици бунтовници от ПКК са се установили в Иракски Кюрдистан, откъдето осъществяват атаки на турска територия. Турската авиация редовно предприема въздушни нападения срещу техни бази.