Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
101168
Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
  • Турция не иска да се извини за изказването на външния си министър за
Без извинение от турската страна завършиха близо 5-часовите разговори между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които се проведоха в резиденцията "Снагов" до румънската столица Букурещ след Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Премиерът Борисов очакваше извинение от турския външен министър

Бойко Борисов поиска извинение за изказването на турския външен министър Мевлют Човушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Те са в избори, но и ние сме в избори, заяви пред журналисти българският премиер след разговорите, които приключиха след полунощ.

"Те считат, че нищо не са ни засегнали. Било извадено от контекста. Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното... Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", подчерта Бойко Борисов след срещата си с Октай.

Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

"Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Никой не ни е оказал каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията", коментира Борисов.

"Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. Толкова по въпроса. За толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че за подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Защото ефектът вие сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация", каза още Борисов.