/ БГНЕС
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заявиха пред журналисти в парламента, че не им е оказван натиск от Турция за промените в Закона за вероизповеданията. Двамата бяха вносители на законопроекта. Коментарът е по повод информация в медиите за евентуална намеса на Турция по въпроса.

Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

"В политиката всеки има своята свобода да прави своите изказвания и да бъде чут от своите избиратели. Аз казвам, че като председател допреди часове на ПГ на ГЕРБ не е оказван натиск", заяви Цветанов. "Категорично не. И по никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията. Законът беше дискутиран много, имаше работна група и вие знаете, че имаше много по- рестриктивни текстове в началото, впоследствие на база разговорите, които бяха проведени с всички представители на вероизповеданията в България, ние постигнахме това, което беше прието вчера", каза Цветанов.

Екатерина Захариева намира изказването на турския външен министър за крайно неприемливо

По темата с даренията той припомни, че на среща с патриарха и митрополитите ясно е било заявено, че църквата иска даренията да останат. Преекспонира се една тема, която смятам, че е за обслужване на политически цели, допълни той.

БГНЕС

Мустафа Карадайъ също отрече да е имало натиск. "Нямам информация да е имало влияние. Върху нас не е имало дори и опити да има влияние", каза Карадайъ и посочи, че дебатът по приемането на закона е бил публичен и всички заинтересовани страни са участвали в него. Доколкото знам, в неделя в Турция има избори, допълни Карадайъ.
БТА