/ БГНЕС
Борисов очаква извинение от турския външен министър
101167
Борисов очаква извинение от турския външен министър
  • Борисов очаква извинение от турския външен министър
Очаквам извинение за изказването на турския министър на външните работи, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изявлението си след Четиристранната среща на върха на България, Румъния, Сърбия и Гърция, непосредствено преди разговора му с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, който е един от най-близките сътрудници на президента Ердоган.
 
 

Участвах в Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. С премиерите Алексис...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 29 март 2019 г.

Октай пристигна в резиденцията "Снагов" в Румъния, минути преди изявленията след Четиристранната среща.

Турция поиска кратко прекъсване на срещата с Борисов

А малко по-късно стана ясно, че срещата му с Борисов е прекъсната заради разговор между турската делегация и външния министър Мевлют Човушоглу.


Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

Намесата във вътрешните работи на чужда държава е лош сигнал и липса на възпитание, коментира българският министър-председател.

Готов съм да се подпиша под писмо на Румъния, Гърция и България за подкрепа на Сърбия. Нашите съседи са ни изключително важни, да са заедно с нас в ЕС, каза още премиерът след срещата на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция.
 
 

За следващите срещи с Румъния, Сърбия и Гърция трябва да поработим в сферата на цифровата икономика. Искам да акцентирам върху свързаността между държавите - ще има магистрала от Белград до София и Бургас, Солун-София също, ще направим и трети мост над река Дунав. Очаква ни и първата копка на интерконектора между Гърция и България. Готов съм да се подпиша под декларация, заедно с колегите от Румъния и Гърция, за подкрепа на Сърбия по пътя й към ЕС.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 29 март 2019 г.

„България като председателстваща положи усилия за всички държави. Колегата Вучич и Сърбия са ни изключително важни и скъпи“, заяви той. „Още веднъж благодаря на Румъния за днешното изключително гостоприемство и добра организация. Благодаря за възможността за двустранна среща между двете правителства“, посочи премиерът. „Виждате как с едно идване имаме възможност да си говорим със всички колеги. Спестяваме много време за двустранни срещи и пътувания“, коментира още Бойко Борисов.

Развитието на свързаността, изграждането на магистрали и железопътната инфраструктура са темите, които са обсъдени на днешната Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, информира премиерът по време на брифинга след срещата в резиденция "Снагов" край Букурещ.

Борисов се среща в Букурещ с вицепрезидента на Турция

Бойко Борисов обяви също, че на срещата по-рано с Румъния е обсъдено строителството на трети мост на река Дунав и развитието на инфраструктурата между двете страни. С гръцкия си колега Алексис Ципрас е конкретизирано, че през юни ще бъде подписано споразумение за смесена компания за проектиране, строителство и управление на транспортните коридори. Тогава ще бъде направена и първа копка на интерконектора между Гърция и България, който ще бъде с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. метра газ годишно.

България активно доизгражда газопреносната мрежа, допълни Борисов. С Румъния има вече интерконектор. България е подменила своите компресори с най-добрите реверсивни, изтъкна той. Българският премиер се надява в най-скоро време да започне изграждането на интерконектор и със Сърбия.

"Не само в ж.п., транспортни и газови инфраструктури трябва да се инвестира и работи, но мисля, че за следващата среща трябва малко да поработим и в сферата на цифровата икономика, свързаността и оптичните кабели, които могат да се прокарват, докато правим всичките тези съоръжения", добави още Бойко Борисов.