Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова в годишната си реч "За състоянието на съюза" републиканците и демократите да правят компромиси, предадоха АФП и ДПА.

"Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния потенциал на сътрудничеството, компромиса и общото благо. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние", заяви Тръмп в речта си - първата, която той произнася в условия на споделено управление, след като демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса.

Демократите атакуваха речта на Тръмп пред Конгреса

Речта му идва след дълги седмици спорове между демократите и републиканците за стената, която Тръмп иска да построи при границата с Мексико. Президентът в крайна сметка отстъпи и сложи край на продължилата рекордните 35 дни частична парализа на държавната администрация, без да е получил финансиране за проекта си за борба с незаконната имиграция.
 

Gulliver/Getty Images


Тръмп призова членовете на Конгреса да работят заедно по деликатната тема за имиграцията и увери, че само една стена по южната граница може да гарантира сигурността на САЩ.
"Ще построя тази стена. Стените работят и спасяват животи. Затова нека работим заедно за постигане на компромис и да сключим споразумение, което ще направи Америка наистина сигурна", каза Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images


Той разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, част от която касае подозренията за съглашателство между Русия и предизборния екип на Тръмп по време на кампанията за президентските избори от 2016 г. "В САЩ се извършва едно икономическо чудо и единствените неща, които могат да го спрат, са идиотските войни, политиката или смехотворните и партийни разследвания", заяви Тръмп, който редовно определя разследването на Мълър като "лов на вещици".

"Ако искаме мир и законност, не може да имаме войни и разследвания. Трябва да сме единни в нашата страна, за да победим враговете си в чужбина", каза Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images


Той предупреди, че Китай повече няма да може "да краде работните места и богатството на американците" и настоя Пекин да сложи край на "несправедливите си търговски практики".

Идва ли краят на търговската война между САЩ и Китай?


"Имам голямо уважение към президента Си (Цзинпин) и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места", заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.
 

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин сключиха 90-дневно примирие на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят преговори за промяна на търговския баланс в полза на САЩ, но и за спазването на интелектуалната собственост и спирането на принудителния трансфер на технологии.
 

Gulliver/Getty Images


Тръмп обяви намерението си да сложи край на епидемията от ХИВ/СПИН в САЩ като заяви, че тази цел може да се постигне за 10 години. "В бюджета си ще поискам от демократите и републиканците да поемат необходимия ангажимент да се премахне епидемията от ХИВ в САЩ до 10 години. Заедно ще победим СПИН-а в Америка и други страни", заяви Тръмп.

По официални данни през 2017 г. в САЩ около 38 000 души са заразени с ХИВ. През годините броят им спада, освен в някои общности като хомосексуалните, чернокожите и латиносите.
Тръмп призова също за повече усилия за борба с раковите заболявания при децата и заяви, че иска да издигне в приоритет понижаването на разходите за здравеопазване и лекарства.
Тръмп призова Конгреса да приеме закон за забрана на аборти "в напреднала бременност". Този израз обикновено се използва за последното тримесечие от бременността.
 

Gulliver/Getty Images


Абортите са деликатна тема в САЩ от десетилетия. През 1973 г. Върховният съд постанови, че забраните на абортите са неконституционни, въпреки че в някои щати има ограничения за аборти в напреднала бременност. Тръмп отбеляза, че в САЩ има "повече работещи жени от всякога досега и повече жени в Конгреса от всякога досега". При тези думи конгресмени от Демократическата партия се изправиха и изръкопляскаха в рядка проява на подкрепа към речта на президента републиканец.

Тръмп обяви, че ще се срещне с президента на Северна Корея Ким Чен-ун на 27 и 28 февруари във Виетнам, за да продължат преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян.
 

Gulliver/Getty Images


"Като част от нашата дръзка нова дипломация продължаваме историческите си усилия за мир на Корейския полуостров. Заложниците ни се завърнаха у дома, ядрените изпитания престанаха и не е имало изстрелване на ракета от 15 месеца. Ако аз не бях избран за президент на САЩ, сега по мое мнение щяхме да сме в широкомащабна война със Северна Корея. Още много остава да се свърши, че отношенията ми с Ким са добри", заяви Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images


Тръмп и Ким се срещнаха за пръв път в Сингапур през юни м.г. Това бе първата среща на действащ президент на САЩ с лидер на КНДР. САЩ са съсредоточили усилията си към създаване на съвременна система за противоракетна отбрана, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Тръмп и Ким ще се срещнат още през февруари?

"През последните две години започнахме широкомащабно възстановяване на въоръжените сили на САЩ", каза Тръмп и напомни, че бюджетът на Пентагона за 2018 г. е бил около 700 млрд. долара, а за тази година - около 716 млрд. долара. "Един от елементите на засилване на военната си мощ САЩ разработват нова система за противоракетна отбрана", заяви той и отбеляза, че неговата администрация "никога няма да се извинява за отстояването на американските интереси".
 

Gulliver/Getty Images


САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави, заяви Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images


"Русия многократно нарушаваше условията" на досегашния ракетен договор от 1987 г. "Затова обявих, че САЩ официално се изтеглят от този договор. Може би можем да договорим друго споразумение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В такъв случай ние ще отделим много повече пари от всички други и ще внедряват много повече от тях" в областта на отбраната, каза Тръмп.

САЩ успяха да накарат другите членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана", което позволява по-справедливо разпределение на финансовия товар в алианса, заяви Тръмп. "Накарахме другите страни да плащат справедливия си дял (в бюджета на НАТО). В продължение на дълги години НАТО се отнасяше несправедливо към САЩ. Сега обаче постигнахме съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи със 100 милиарда долара", каза Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images

БТА