/ Gulliver/Getty Images
По традиция след като президентът на САЩ произнесе годишната си реч за Състоянието на Съюза, представител на партията, която е в негова опозиция, произнася също реч, която е своеобразен отговор на президентската реч. Тази година задачата да отговори на републиканеца Доналд Тръмп от името на демократите се падна на цветнокожата Стейси Ейбрамс. Тя беше кандидат за губернатор на щата Джорджия на изборите през ноември, но изгуби в оспорвана битка срещу републикански противник, предадоха световните агенции.

Ейбрамс е първата цветнокожа жена, която произнася отговор на речта на президента и тя използва тази възможност, за да разкритикува Тръмп по всички въпроси, от образованието и безопасността в училищата до това, че се е отдалечил от средната класа, отбелязва АП. В отговора си Ейбрамс каза, че Тръмп е отговорен за рекордната парализа в работата на федералните институции, както и за разделението на семействата на незаконните имигранти, предаде ТАСС.

Тръмп призова републиканци и демократи към компромиси в годишната си реч

35-дневната парализа на федералните институции бе предизвикана от искането на Тръмп за финансиране в бюджета на неговите планове за стена по границата с Мексико, припомня АП.
"Парализата беше изкуствено нагласена от президента на САЩ, този президент, който се противопостави не само на принципа на справедливост и честност и изостави не само нашия народ, но изостави и нашите ценности", каза Ейбрамс. "Не стените, а имигрантите са тези, които правят Америка по-силна", допълни тя, цитирана от АФП.
 

Gulliver/Getty Images


Речта й беше доста по-кратка от тази на Тръмп. Ейбрамс избра да я произнесе в Атланта. Фактът, че Демократическата партия избра именно нея, за да даде отговор на речта на Тръмп, е илюстрация, че демократическите лидери признават силата и влиянието на жените, особено на цветнокожите, сред партийния електорат.

След речта си Ейбрамс беше поздравена от бившия вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън, който каза, че за няколко минути, тя е постигнала онова, което не е успял да направи Тръмп с речта си, продължила повече от час - а именно да "прегърне и да даде гласно израз на нашия дух и на нашите основни ценности, които правят Америка велика".

Бившият кандидат за президент, сенаторът от щата Върмонт, Бърни Сандърс пък каза: "Мисля, че всички знаем защо тя щеше да бъде чудесен губернатор на Джорджия".

Над половината американци със сигурност биха гласували против Тръмп

В речта си Ейбрамс, която е завършила право в Йейл, припомни и живота си в семейство по времето на законите за сегрегацията в щата Мисисипи. Тя припомни как нейното семейство и съседите са преодолели различията помежду си, като са разчитали един на друг и като са отдавали приоритет на образованието. "Това бяха нашите семейни ценности - вяра, образование, работа, отговорност", каза Ейбрамс. Тя припомни, че хората не успяват сами, а като са сплотени.
 

Стейси Ейбрамс
Gulliver/Getty Images


Аудиторията на Ейбрамс беше съставена от работници, активисти, синдикални лидери, представители на здравеопазването, преподаватели, предприемачи и гласоподаватели, които според сътрудниците на Ейбрамс, са имали проблеми при гласуването през 2018 г.

Ейбрамс призова за борба срещу стратегията за обезкуражаване на избирателите да гласуват, което влияе на изхода от изборите. Според бившата кандидатка за губернатор този въпрос трябва да бъде разрешен още преди правителството да е способно да се справи с такива въпроси, като борбата с климатичните промени и увеличаване на достъпа до здравни грижи. "Това е следващата битка за нашата демокрация", каза Ейбрамс.
БТА