/ thinkstock
Американска търговска делегация ще посети Китай в средата на февруари
При търговските преговори между американската и китайската делегации в последните два дни във Вашингтон беше постигнат значителен напредък, съобщи китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от АФП. Двете страни имаха откровени, конкретни и ползотворни дискусии, посочи Синхуа, позовавайки се на комюнике на китайската делегация.

От сряда САЩ и Китай полагат усилия да се споразумеят, за да се прекрати търговската война помежду им. На този кръг преговори китайската делегация се оглавяваше от вицепремиера Лю Хъ, а от страна на САЩ освен търговският представител Робърт Лайтхайзър в тях участваха финансовият министър Стивън Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос, шефът на Националния икономически към Белия дом Лорънс Къдлоу и ръководителят на Националния съвет по търговските въпроси към Белия дом Питър Наваро, отбелязва ТАСС.

Доналд Тръмп получил „прекрасно писмо“ от китайския си колега Си Цзинпин

Лайтхайзър каза, че планира пътуване до Китай в началото на месеца за нов кръг преговори, посочва ДПА. "Искаме всестранна сделка, искаме да сключим сделка, с която да се гордеем години наред", заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, в Овалния кабинет на Белия дом и допълни, че това ще е "най-голямата сделка, сключвана някога".
 

Gulliver/Getty Images


Наред с това Тръмп каза, че набелязаният краен срок за постигане на търговско споразумение с Китай, 1 март, трудно ще бъде спазен, а ако дотогава няма сделка, САЩ ще повишат митата за китайските стоки. "Президентът Доналд Тръмп отново заяви, че 90-дневният процес, договорен в Буенос Айрес, трудно ще бъде спазен, а американските мита ще бъдат повишени, ако САЩ и Китай не постигнат задоволителен резултат до 1 март", отбеляза Белият дом.

САЩ и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт

Междувременно стана ясно, е американска търговска делегация ще посети Китай в средата на февруари за нов кръг от преговори. Делегацията ще бъде водена от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнунчин. Доналд Тръмп пък призна, че се надява в най-близко време да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, както и да види реални резултати от успешните двустранни преговори.
 

Thinkstock/Getty Images


От 1 януари Пекин и Вашингтон водят 90-дневни преговори, включващи редовни двустранни срещи на търговските им ведомства. Първият кръг преки разговори се състоя от 7 до 9 януари в Китай, а втория на 30 и 31 януари във Вашингтон, припомня ТАСС.

Китай ще намали вносните мита и ще разширява достъпа до своите пазари

Главната цел на консултациите е да се намерят приемливи и за двете страни варианти за взаимодействие за решаването на ключови проблеми като огромния и постоянно нарастващ дисбаланс в двустранната търговия, затруднения достъп до пазарите, недостатъчно ефективната защита на интелектуалната собственост и ограниченията върху износа на най-нови технологии.
БТА