/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че е получил "прекрасно писмо" от китайския си колега Си Цзинпин и отбеляза, че е постигнат "огромен напредък" в търговските преговори между САЩ и Китай, които полагат усилия да се споразумеят, за да сложат край на търговската война помежду си, предадоха АФП и Ройтерс.

Писмото беше прочетено в Овалния кабинет на Белия дом от член на китайската делегация, придружаваща китайския вицепремиер Лю Хъ, който е във Вашингтон, за да се опита да постигне договореност за облекчаване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

Американският президент получил "изключително писмо" от Ким

В писмото китайският президент казва, че търговските отношения между САЩ и Китай се намират в изключително важен етап и изразява надежда, че двете страни ще продължат да работят при взаимно уважение и да поддържат близък контакт.

Си Цзинпин пише също, че се надява двете страни да успеят да постигнат компромис по търговско споразумение преди 1 март.
 

БГНЕС


Обръщайки се към главния американски преговарящ Робърт Лайтхайзър, президентът Тръмп обяви, че американският преговорен екип ще пристигне в Китай в началото на февруари. Тръмп отбеляза, че не е обсъждано евентуално удължаване на примирието в търговската война, чийто срок сега е 1 март.

Той уточни също, че планираната среща със Си Цзинпин още не е организирана. По-рано днес той съобщи в Twitter, че "в близко бъдеще" ще срещне с китайският ръководител, "за да бъдат решени някои от най-трудните точки".
БТА