/ thinkstock
Съедините щати и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Договореността беше постигната на вчерашната работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.
 
Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, както беше заплашил. Китай се съгласи да закупи все още не договорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом. Китай незабавно ще започне да купува земеделски продукти от американските фермери.
 
Освен това Пекин е обещал да засили мерките срещу трафика на Фентанил в САЩ, на фона на взрив на смъртни случаи, свързани с употребата на тази синтетична дрога. Произвежданият в Азия наркотик е смятан за 30 до 50 пъти по-силен от хероина и 50 до 100 пъти по силен от морфина. От началото на годината близо 27 000 американци са починали в резултат на употреба на Фентанил или подобни наркотици, отбелязва Франс прес.
 
Примирието, постигнато след продължилата повече от два часа среща, ще трае 90 дни и ако през този период Вашингтон и Пекин не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат от 10 на 25 процента, уточни Белият дом.
 
Китайският външен министър Ван И потвърди паузата в търговската война и описа работната вечеря между двамата президенти като "много положителна и конструктивна", съобщи Ройтерс. Като водят диалог "като равни" Вашингтон и Пекин могат да намерят такова решение на проблемите си, в което и двете страни да са печеливши, заяви Ван И.