Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Бившият американски президент Доналд Тръмп поиска от Върховния съд на САЩ да блокира предоставянето на документи на комисия в Конгреса, която има за задача да хвърли светлина върху ролята на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари, предаде Франс прес.

Юристите на милиардера републиканец поискаха от върховната съдебна инстанция на САЩ да отмени решение, постановено в началото на този месец от федерален апелативен съд, с което се отхвърля искането на бившия президент да бъде съхранена поверителността на въпросните документи от архивите на Белия дом.

С решението си от 9 декември този апелативен съд създаде условия за предоставянето на някои страници от документите на комисията в Конгреса, която разследва атаката от 6 януари, която шокира Съединените щати и целия свят. Съдът даде възможност за обжалване на решението в срок от 14 дни. Тръмп се възползва от тази възможност, но не в срок, отбелязва Франс прес.

Доналд Тръмп, който продължава да е значима фигура за консервативния лагер в американската политика и който не изключва да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г., иска документите да останат конфиденциални. В тези документи, за достъп до които настоява комисията в Конгреса, се съдържат списъци на хората, които са се срещали с него и които са разговаряли с него по телефона на 6 януари. Въпросната комисия се контролира от представители на Демократическата партия.

Комисията поиска от Върховния съд бързо да разгледа искането на Доналд Тръмп, тъй като според нея евентуално забавяне ще затрудни работата й.
БТА