Доналд Тръмп и Тереза Мей
Доналд Тръмп и Тереза Мей / БГНЕС
Доналд Тръмп заяви, че очаква сключването на търговското споразумение между САЩ с Великобритания, след като тя напусне ЕС, предаде Ройтерс.
 
На съвместна пресконференция н британския президент Тереза Мей в нейната извънградска резиденция Чекърс президентът на САЩ каза: "Когато процесът по Брекзита приключи и вероятно Обединеното кралство напусне ЕС - аз не знам какво ще направят те, но каквото и да направите вие, за мен е окей, това си е ваше решение". После той продължи: "Каквото и да направите, за нас е окей, но просто направете така, че да може да търгуваме помежду си; само това е от значение. Това е невероятна възможност за нашите две страни и ние ще се възползваме от нея изцяло".
 
Ройтерс отбеляза, че тези думи на Тръмп контрастират с казаното от него в интервю, в което той казва, че стратегията на Мей ще направи невъзможно търговско споразумение между Вашингтон и Лондон.

Лондон и Вашингтон се договориха да сключат споразумение за свободна търговия след Брекзит

Доналд Тръмп и Тереза Мей
БГНЕС

В интервюто за таблоида "Сън", публикувано часове преди срещата му с британския премиер, Тръмп отправи критики към "доста несполучливите" резултати от предложенията на Тереза Мей за Брекзита и нейната тактика в преговорите за напускане на ЕС през март догодина. След това, на пресконференцията в градината на резиденцията Чекърс, Тръмп зае съвършено друга позиция и каза, че Мей е свършила "страхотна работа".
 
Миналата седмица на закрито за медиите заседание на правителството, състояло се в същата резиденция, Мей успя да наложи своя план за излизане от ЕС, но впоследствие двама ключови министри от нейния кабинет подадоха оставка. По този повод Тръмп каза пред "Сън", че това е вкарало Великобритания в бъркотия, припомни Ройтерс.

Доналд Тръмп и Тереза Мей
БГНЕС

Междувременно британската министър-председателка Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп заявиха на пресконференцията след разговорите в резиденция Чекърс край Лондон, че са единни в позицията си към Русия и президента Владимир Путин, с когото Тръмп трябва да разговаря в понеделник в Хелзинки на първата двустранна среща на двамата лидери за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва, предаде Франс прес.
 
"Единодушни сме, че е важно да имаме диалог с Русия от позиция на силата и единството", обяви Мей.

Тръмп е нетърпелив да се срещне с кралица Елизабет II, смята я за „страхотна жена”

Доналд Тръмп и Тереза Мей
БГНЕС

Британското правителство има напрегнати отношения с Русия, които допълнително се влошиха заради отравянето на британска земя на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Москва.
 
"Бяхме много по-твърди към Русия от всички", каза Тръмп. "Ако съумеем да развием отношения (с Путин), би било фантастично". Тръмп каза, че ще повдигне пред Путин въпроса за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., но посочи, че не очаква Путин да каже: "Хвана ме натясно", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп пристигна на 4-дневна визита във Великобритания

Доналд Тръмп и Тереза Мей
БГНЕС

Доналд Тръмп и Тереза Мей
БГНЕС

БТА