/ Gulliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп номинира за посланик на САЩ в Германия ветеранът от Сухопътните войски на американската армия полковник Дъглас Макгрегър, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Сто дни преди изборите Тръмп е изправен пред призрака на поражението

Макгрегър е описан като „признат експерт“ във военното развитие и разработването на мащабни политически стратегии, ветеран от въоръжените сили на САЩ с държавни награди („Бронзова звезда“ за участието си в операция „Пустинна буря“ през 1991 г.), а също и автор на няколко научно-популярни книги. Сега Макгрегър е вицепрезидент в една от малките консултантски компании във Вашингтон, често се появява в телевизионни и радио предавания с консервативна ориентация.

Макгрегър е възпитаник на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, Ню Йорк. Започва да служи във въоръжените сили на САЩ през 1976 г. и напусна през 2004 година. Доколкото е известно, причината за напускането му е действителното решение на командването на Сухопътните сили на САЩ да откажат на Макгрегър няколко пъти повишение в чин генерал.

Макгрегър е повлиял на "трансформацията на сухопътните сили на САЩ, НАТО и Израел", твърдят от Белия дом. В кратката си официална автобиография той пише, че е отговорен за „стратегическото планиране“ на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия.

През ноември 1997 г. американският генерал Уесли Кларк Макгрегър е назначен в щаба на тогавашния върховен главнокомандващ на Съюзните въоръжени сили на НАТО в Европа.

През октомври 1998 г. той оглавява Центъра за съвместни операции на НАТО, който отговаря за кампанията за бомбардировки на Югославия. Получава „Бронзова звезда“ за участие в танкова операция през февруари 1991 г. по време на войната в Персийския залив. Подразделението, командвано от Макгрегър, по време на приблизително 23-минутна битка унищожи почти 70 иракски бронирани машини, без да пострада.

Тръмп обяви намаляване на цените на лекарствата

Според американската преса, Макгрегър не само е служил в Германия в продължение на няколко години, но и говори свободно немски език. През 1989 г. той пише труд, озаглавен „Съветско-източногермански военен съюз“.

През последните години публично се изказа за изтеглянето на американските войски от Сирия и Афганистан. "САЩ нямат стратегически интерес към Сирия, който оправдава война с Русия, Иран или Турция", пише Макгрегър в авторска статия от ноември 2018 г.

Според наличните данни, Белият дом обмисля да го номинира за поста заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси, но в крайна сметка решава да предложи длъжността на Антъни Тейт. Наблюдателите във Вашингтон не очакват сенатът на САЩ да гласува за Макгрегър преди изборите в САЩ през ноември. 
ТАСС/БГНЕС