Тръмп предложи Ейми Барет за Върховния съд на САЩ
Тръмп предложи Ейми Барет за Върховния съд на САЩ / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативната съдийка Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. "Това е моята трета номинация (за член на Върховния съд) и това е голям момент", заяви президентът в градината на Белия дом.

"Тази вечер имам честта да номинирам една от най-брилянтните и надарени юристки на страната за член на Върховния съд", подчерта той.
"Ще бъдете фантастична", добави в характерния си стил Тръмп, обръщайки се към съдийката, която стоеше до него.

Само на 48 години, Барет би станала един от най-младите членове на Върховния съд. Съдиите във Върховния съд на САЩ получават доживотен мандат.

Мястото във Върховния съд на САЩ се освободи след смъртта на 87-годишната Рут Бадер Гинсбърг от рак. Тя беше втората жена в историята на САЩ, която стана съдия на Върховния съд, заемайки тази позиция повече от 27 години.

Федералните съдии в САЩ се назначават доживотно по предложение на държавния глава, съответно съдебните назначения, извършвани от всеки президент, са най-дългосрочните и може би най-важната част от вътрешното му политическо наследство. Върховният съд на САЩ има девет съдии, от останалите до момента осем, петима са назначени от републиканските президенти, двама от които от Тръмп. Изборът на кандидат и назначаването на съдия от Върховния съд е важно решение за действащия президент. Номинацията за президент трябва да бъде одобрена от Сената на САЩ, в който по-голямата част сега принадлежи на републиканците.

Според вероятния график на Сената, изслушването за потвърждаване на Барет може да започне на 12 октомври. Евентуалното гласуване за окончателно потвърждение в Сената трябва да бъде преди изборния ден.

Назначението е третото в президентството на Доналд Тръмп и може да помогне за циментиране на консерваторите във Върховния съд за цяло едно поколение.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън призова Сената да не гласува за номинацията на Барет преди изборите на 3 ноември. 
Сенаторите не трябва да гласуват преди американците да изберат следващия си президент и следващия състав на Конгреса, заяви той няколко минути след обявяването на номинацията на Барет.