Трусът в Япония бил с магнитуд 9,0 по Рихтер, жертвите са над 10 000
Трусът в Япония бил с магнитуд 9,0 по Рихтер, жертвите са над 10 000 / снимки: Reuters

Японската метеорологична агенция обяви, че катастрофалното земетресение от 11 март е било с магнитуд 9,0, а не 8,8, както бе съобщила първоначално, предаде ДПА. Според измерванията на Геологическия институт на САЩ трусът, който предизвика и цунами, е бил със сила 8,9. Геофизик от агенцията каза пред Си Ен Ен, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2,4 метра и е отклонил земната ос с около 8 сантиметра.

Освен разрушенията най-силното в историята на страната земетресение предизвика цунами, които навлязоха на километри във вътрешността на страната. Оттогава в Япония бяха регистрирани над стотици вторични трусове, голяма част от които със сила над 6,0 по Рихтер, припомня агенцията.

60-годишен японец е спасен на 15 километра от североизточното крайбрежие на архипелага, след като прекарал два дни в океана върху парче от покрива на своя дом, отнесен от цунамито. Това съобщи министерството на отбраната в Токио, цитирано от Франс прес.

Хиромицу Шинкава бил изваден от водата от моряци на японски миноносец, плавал недалеч от бреговете на префектура Фукушима. Макар и в добро здравословно състояние, спасеният бил откаран в болница с хеликоптер.

Научил, че цунамито наближава, този жител на град Минамисома се втурнал да бяга, но се върнал, за да вземе нещо от своето жилище, и бил отнесен. "Сграбчих едно парче от покрива на къщата и това ме спаси", разказал той, цитиран от агенция Джиджи.

Според официални данни на японската полиция жертвите в Япония са 1300. Изчезналите са 642-ма, а ранените - 1570. Началникът на полицията в префектура Мияги обаче очаква над 10 000 загинали само в своя регион, напомня АФП.   

100 000 войници от японските сили за самоотбрана са изпратени в североизточните райони на Япония, съобщи правителството.

Земетресението в североизточна Япония ще окаже силно влияние върху икономиката, предупреди правителственият говорител Юкио Едано, цитиран от Франс прес.

Трусът и последвалото цунами опустошиха тихоокеанския бряг на североизточния район Тохоку, където се произвеждат 8 процента от брутния вътрешен продукт на третата икономика в света, посочва АФП.

В редица сектори по крайбрежието икономическата дейност е спряла, а инфраструктурата е унищожена от десетметровите вълни.

На юг е засегнат районът Канто, където е Токио и се произвеждат 40 на сто от БВП. В Канто обаче по-голямата част от инфраструктурата устоя на бедствията, отбелязва АФП. 

Трусът в Япония бил с магнитуд 90 по Рихтер жертвите са над 10 000
netinfo