Тридневно извънредно положение в Багдад заради шиитски религиозен фестивал
Тридневно извънредно положение в Багдад заради шиитски религиозен фестивал / netinfo

Тридневно извънредно положение, свързано с ежегоден шиитски религиозен фестивал, беше въведено в Багдад часове по-рано, отколкото беше обявено, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Наложената забрана за движение на автомобили, мотоциклети и велосипеди има за цел да осигури безопасността на шиитски поклонници по време на ежегодното отбелязване на смъртта на седмия шиитски имам Муса ал Казим.

В квартала Ал Казимия, където се намира гробницата на имам Муса ал Казим, още снощи беше въведена забрана за движение. Очаква се хиляди поклонници да се съберат в квартала през следващите няколко дни.

Армията наложи също забрана на цивилните да носят оръжие. Иракските сили на реда ще бъдат развърнати по маршрута на поклонниците.

Имам Муса ал Казим, седмият от 12-те шиитски имами е починал от отравяне в Багдад през 799 г.

През 2005 г. близо 1000 шиитски поклонници бяха убити по време на церемонията по поклонението, когато тълпите се втурнаха към гробницата. Слухове за атентатор самоубиец предизвикаха паниката тогава. Миналата година снайперисти нападнаха поклонниците от засада, докато десетки хиляди от тях вървяха към гробницата. Някои от стрелците откриха огън по тълпата от покривите на къщите. Най-малко 20 души бяха убити и 300 ранени.