Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Прилагането на трета доза на ваксината, разработена от американската компания Moderna, след преминаването на пълния курс на ваксинация с препарата й, способства за повишаването на антителата срещу бразилския и южноафриканския щам на коронавируса, предадоха световните агенции. За това свидетелстват предварителните данни от клиничните изпитания, публикувани на сайта на Moderna.

COVID ваксина и за деца: Имунизираха 7-месечно бебе в САЩ

В изследванията били използвани вече прилаганата ваксина на компанията, както и експериментален препарат, разработен специално за борба с южноафриканския вариант на коронавируса. Според предварителните резултати от втората фаза на изпитанията станало видно, че една доза от ваксината или доза с експерименталната ваксина срещу коронавируса, въведена повторно на вече ваксинираните, повишава титула на антителата към двата щама на коронавируса - южноафриканския и бразилския.

Ангелов: Скоро ще имаме 1,5 милиона защитени от COVID-19 у нас

В изпитанията взели участие 40 души, получили два компонента от ваксината на Moderna. Отбелязва се, че след въвеждането на третата доза на една от ваксините при всички участници бил констатиран ръст на антителата както към коронавируса, така и към споменатите му два варианта.

Разработчиците отчитат, че ваксината, разработена специално срещу южноафриканския щам, се е оказала по-ефикасна срещу него, отколкото обичайната ваксина.
БТА