Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Фармацевтичните компании Pfizer/BioNTech и Moderna преминават към следващата фаза на проучване, дали ваксината ще бъде безопасна и ефективна и при най-малките. В предходната фаза ваксина срещу COVID-19 получиха 140 милиона възрастни американци.

В Калифорния стартира изпробването на ваксина и за децата от 6 месеца, написа БНР.

За 7-месечният Сорен, който вече е получил първа доза от ваксината, майката казва, че не е имал проблеми. 3 годишното му братче Андел обаче е имал болка в ръката и се е чувствувал изморен. Това е само началото на изследването.

“Децата под 18 години са повече от 85 милиона в САЩ - около 20% от населението. Ако бъдат ваксинирани това ще бъде голям принос за намаляване разпространението на вируса” ,казва д-р Ивон Малдонадо, професор по педиатрия, епидемиология и здраве на населението в Станфордския университет.

Според лекарите децата може да не боледуват, но могат да пренасят вируса без да имат симптоми и несъзнателно да заразяват.

При проучванията на Moderna всички деца ще получат втора доза 28 дни след първата, а за Pfizer/BioNTech тя ще бъде след 21 дни.

Проучва се какво трябва да бъде количеството на ваксината, която децата могат да понесат и до каква степен ще бъдат защитени.