Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси / БТА
Внезапната смърт на иранския президент Ебрахим Раиси разделя обществото. Официално е обявен петдневен национален траур, но много иранци не тъгуват за Раиси, пише Deutsche Welle.

В Иран вчера започнаха траурните церемонии за жертвите на катастрофата с хеликоптер, в която през уикенда загинаха президента Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан. Върховният водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей обяви петдневен траур. Хаменей поведе и днешната траурна процесия в столицата Техеран.

"Той не беше моят президент"

"С удоволствие бих се качила в колата с моите приятели и бих отишла до Каспийско море", разказа пред ДВ млада жена от Техеран. Тя определено няма да се включи в траурната процесия, въпреки че по информация на "Франс прес" жителите на града са получили текстови съобщения, които ги приканват да се включат в нея. Денят е обявен за неработен в цялата страна. "Той не беше моят президент, не съм гласувала за него. Отдавна не съм гласувала, защото не вярвам, че гласът ми има значение и променя нещо".
 

Ебрахим Раиси бе избран за президент на Иран през 2021 година. На изборите, които спечели обаче, беше отчетена най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република - 48%. Раиси взе 62 на сто от гласовете, като получи подкрепата най-вече на консервативните кръгове в обществото. След смъртта му иранците са разделени. 
 

Във вторник държавните медии публикуваха снимки от траурната церемония в град Тебриз, на която се виждат хиляди опечелени. Тебриз е столица на провинция Източен Азербайджан, където хеликоптерът се разби. Кадри на иранските информационни агенции показват тълпи от хора под облачно небе и открит камион, украсен с цветя и превозващ няколко ковчега, който се движи бавно по улиците. Хората се опитват да се докоснат до него.

Снимки и клипове на празнуващи иранци в социалните мрежи

В социалните мрежи обаче настроението е различно. Особено в платформата Х много иранци празнуват смъртта на президента. Разпространяват се снимки и видеоклипове на хора, които танцуват и се радват на смъртта на Раиси - сред тях са и две млади жени, по които силите за сигурност стреляха с метални и гумени куршуми по време на масовите протести "Жена, живот, свобода". Саид Афкари, брат на екзекутирания през септември 2020 година ирански борец Навид Афкари, написа: "За толкова много години не съм виждал майка ми толкова щастлива". 

Преди да стане президент на Иран, Раиси беше член на "комисията на смъртта", отговорна за множество екзекцуии, а след това и председател на Върховния съд в страната. Той играеше ключова роля и в бруталното смазване на протестите в Иран, последно след смъртта на Джина Махса Амини през септември 2022 година. 
 
Раиси така и не бе изправен пред международен съд

"Щеше да е справедливо Раиси да бъде изправен пред международен съд за престъпленията си в рамките на справедлив процес. Но това нямаше да е възможно в близко бъдеще. Ето защо много иранци са щастливи, че той умря по този начин", казва социологът Мехрдад Дарвишпур, който е професор в университета Мелардален в Швеция. "Смъртта му, при която след часове на безуспешни опити да открият изчезналия президент, властите се обърнаха за помощ към Америка, Европа и Турция и в крайна сметка благодарение на турски разузнавателен дрон телата бяха открити, обяснява злорадството на много иранци. Особено след като Раиси беше не само една от най-престъпните фигури на този режим, но и един от най-важните потенциални кандидати да наследят властта след смъртта на Хаменей. Смъртта му предизвика голяма радост сред мнозина". 
Раиси ще бъде погребан в четвъртък в шиитския център на родния му град Машхад, в историческото светилище на имам Реза. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Deutsche Welle