Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси / БТА
Хиляди иранци преминаха мрачно по улиците на град Табриз за погребалната процесия на президента Ебрахим Раиси, предаде АФП.

Опечалените размахваха ирански знамена и портрети на покойния президент, тръгвайки от централния площад в северозападния град.

На 19 май, пътувайки именно към Табриз, хеликоптерът на Раиси се разби, което доведе до смъртта на иранския президент и още 7 души от обкръжението му. Сред загиналите беше и иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан.

Държавната телевизия съобщи за смъртта му в репортаж рано на 20 май, в който се казваше, че "служителят на иранската нация, аятолах Ебрахим Раиси, е постигнал най-високото ниво на мъченичество", и показа негови снимки, докато глас рецитираше Корана.
 

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Иран Мохамед Багери разпореди разследване на причината за катастрофата, докато иранците в градовете в страната се събираха, за да оплачат Раиси и обкръжението му.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей, обяви петдневен национален траур и назначи 68-годишния вицепрезидент Мохамед Мохбер за временен президент до провеждането на президентски избори.

По-късно държавните медии обявиха, че изборите ще се проведат на 28 юни.

Главният ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Багери, който беше заместник на Амир-Абдоллахиан, беше назначен за изпълняващ длъжността министър на външните работи.
От Тебриз тялото на Раиси ще бъде транспортирано до шиитския духовен център Куm, а вечерта ще бъде преместено в Техеран.

На 22 май в столицата ще се проведат шествия, преди Хаменей да води молитвите на прощалната церемония.
След това тялото на Раиси ще бъде откарано в родния му град Машхад, в североизточната част на страната, където ще бъде погребан след траурни ритуали.

63-годишният Раиси заемаше поста от 2021 г. По време на мандата на ултраконсерватора се наблюдаваха масови протести, задълбочаваща се икономическа криза и безпрецедентни въоръжени размени със заклетия враг Израел.
Раиси наследи умерения Хасан Рухани в момент, в който икономиката беше засегната от американските санкции, наложени заради ядрените дейности на Иран.

Съболезнователни послания заваляха от от съюзниците на Иран в региона, включително от сирийското правителство, палестинската войнствена групировка Хамас и ливанската войнствена групировка Хизбула.

Именно безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел предизвика опустошителната война в Газа, която продължава вече осми месец, и рязкото повишаване на напрежението между Израел и "оста на съпротивата", водена от Иран.

Убийството на седем гвардейци на Ислямската революция при удар с дрон по иранското консулство в Дамаск на 1 април предизвика първата в историята на Иран пряка атака срещу Израел, включваща стотици ракети и дронове.

В речта си часове преди смъртта си Раиси подчерта подкрепата на Иран за палестинците, която е в центъра на външната му политика от Ислямската революция през 1979 г. насам.



Палестинските знамена бяха издигнати заедно с иранските на церемониите, организирани в памет на покойния президент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС