Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси / БГНЕС
Международната общност реагира на новината за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан при хеликоптерна катастрофа на 19 май в Северозападен Иран, предаде Ройтерс. 

Председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел написа в социалната мрежа "Екс":

"Европейският съюз изразява искрените си съболезнования за смъртта на президента Раиси и външния министър Амир Абдолахиан, както и членове на делегацията им и екипажа в хеликоптерната катастрофа. Мислите ни са със семействата (на загиналите)".

Руският президент Владимир Путин и министърът на външните работи Сергей Лавров:

"Моля, приемете искрените ми съболезнования във връзка с огромната трагедия, която сполетя народа на Ислямската република", каза Путин на Али Хаменей, съобщи Кремъл.  "Ебрахим Раиси беше забележителен политик, който посвети целия си живот, за да служи на родината си", написа Путин в "Телеграм". "Като верен приятел на Русия, той даде безценен личен принос за развитието на добрите съседски отношения между страните ни и положи много усилия, за да достигнат те ниво на стратегическо партньорство", пише още в изявлението му.

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

Раиси и Амир Абдолахиан бяха известни като "истински, верни приятели на страната ни", каза в изявление Лавров. "Ролята им за подсилване на сътрудничеството между Русия и Иран и партньорството ни е безценна", добави той. "Изказваме искрените си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите, както и на целия приятелски народ на Иран. Мислите и сърцата ни са с вас в този тъжен момент". 

Иран катастрофа президент хеликоптер
БГНЕС

Говорителят на японското правителство Йошимаса Хаяши:

Япония изказва искрените си съболезнования на правителството и народа на Иран във връзка със смъртта на президента Раиси и външния министър.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани написа в "Екс":
"Искрени съболезнования на правителството и народа на Ислямска република Иран... с молба към Всемогъщия Бог за милост и прошка за тях и за семействата им с търпение и утеха". "Ние принадлежим на Аллах и при Него ще се върнем", пише в изявлението му.

Кой бе Раиси и какво следва по Конституция, когато почине иранският президент

Индийският премиер Нарендра Моди каза в "Екс":

"Дълбоко натъжен и шокиран съм от трагичната кончина на Ебрахим Раиси, президент на Иран. Приносът му за укрепване на двустранните отношения между Индия и Иран винаги ще се помни", се казва в публикацията му.  "Изказвам най-искрени съболезнования на семейството му и на народа на Иран. Индия е с Иран в този момент на скръб", добави той.

Китайският президент Си Цзинпин изпрати съболезнователно писмо до първия вицепрезидент на Иран Мохсен Резаи, съобщи Синхуа. От името на китайското правителство и народа на Китай президентът Си поднася искрените си съболезнования на семейството на Раиси, както и на иранското правителство и народ, се казва в писмото.

Азербайджанският президент Илхам Алиев изрази съболезнованията си на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и други придружаващи ги лица при хеликоптерна катастрофа, предаде азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ.

"В лицето на (иранския) президент Ебрахим Раиси иранският народ изгуби виден държавник, който през целия си живот служи на страната си всеотдайно и предано. Скъпият спомен за него ще живее завинаги в сърцата ни", заяви Алиев. "В този ден на скръб се моля на всемогъщия Аллах да дари приятелския и братски народ на Иран с търпение и сила. Споделяме вашата скръб, изразявайки най-дълбоки съболезнования от мое име и от името на азербайджанците на семействата и близките на загиналите, както и на целия ви народ."

Катастрофата с хеликоптера е станала, малко след като азербайджанският и иранският президент се срещнаха по повод откриването на язовир.

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони изрази съболезнования по повод смъртта на президента на Иран. "Искам да изразя своята солидарност и солидарността на Италия с иранското правителство и иранския народ", каза Мелони пред частната телевизия „Канал 5“.

Междувременно Пакистан обяви ден на траур заради гибелта на президента на съседен Иран Ебрахим Раиси и спътниците му при катастрофа с хеликоптер на 19 май. В тяхна памет всички знамена на държавните учреждения ще бъдат свалени наполовина, предаде Ройтерс.

Пакистанският министър-председател Шахбаз Шариф поднесе в публикация в "Екс" съболезнования на "братски Иран" от свое име и от името на пакистанския народ.

"Великата иранска нация ще превъзмогне тази трагедия с присъщия за нея кураж", посочи премиерът на съседната страна.

Ебрахим Раиси траур
БГНЕС

Ливанският премиер Наджиб Микати обяви тридневен траур в страната след смъртта на Раиси и неговите приближени при катастрофа с хеликоптер, предаде Националната новинарска агенция на Ливан (ННА). По време на траурния период знамената ще бъдат наполовина спуснати във всички държавни администрации, институции и общини.
 

По-рано тази година по границата между двете държави се стигна до напрежение, прераснало в размяна на въздушни удари заради сепаратистки групировки, действащи в разположената на територията на двете държави историко-географска област Белуджистан. Впоследствие Техеран и Исламабад успяха да успокоят обстановката и да започнат разведряване в отношенията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА