Хеликоптерът е напълно изгорял
Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при хеликоптерната катастрофа в неделя, предаде Ройтерс.

Мансури направи това в публикация в социалната мрежа "Екс".

Междувременно иранската държавна телевизия също съобщи, че Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан са загинали при разбиването на машината.

„Президентът Раиси, външният министър и всички пътници в хеликоптера загинаха при катастрофата“, каза високопоставеният ирански служител пред Ройтерс, като помоли името му да не бъде назовавано поради деликатността на въпроса.

Хеликоптерът на Ебрахам Раиси, който отлита след като Раиси и президентът на Азербайджан Илхам Алиев откриха язовирна стена по-рано днес на границата на двете им страни
БТА


Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, каза по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, предаде Ройтерс.

Хеликоптерът на Раиси се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран.

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки. Според източника има опасения, че всички пътници на борда са загинали.

Инцидент с хеликоптера на иранския президент, той е в неизвестност


Иранският президент, заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители, е бил на борда на хеликоптера. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.


Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня