Информацията е противоречива, все още не е ясно неговото състояние
Инцидент е станал с иранския президентски  хеликоптер и има неяснота относно съдбата на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщават ирански медии, цитирани от Франс прес.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия на Иран, че един от хеликоперите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси е имал „твърдо кацане“, съобщава иранската агенция Мехр.

"Различни спасителни групи се придвижват към мястото на инцидента, но заради мъглата и лошото време, може да им отнеме време да достигнат района“, казва Вахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол. Екипите са установили контакт с придружители на президента. Той припомни, че районът, в който е станал инцидента е планински и изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предоставят повече информация.

Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.
 


Губернаторът на провинция Източен Азербайджан -  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.
Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента.

Ирак предложи помощ в издирвателните операции след инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на иракското правителство. Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък заяви, че се моли за Раиси и каза, че е дълбоко потресен от новината за инцидента с хеликоптера, станал малко след като двамата лидери са се видели за откриването на язовирна дига.

Алиев предложи на Иран цялата необходима помощ в издирвателната операция.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан днес сутринта,  за да открие язовир. На церемонията присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете нации изграждат на река Арас. Посещението дойде въпреки охладнелите отношения между двете страни, включително заради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 г. и дипломатическите отношения на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация разглежда като свой основен враг в региона, припомня Асошиейтед прес. 

Иран разполага с различни модели хеликоптери, но международните санкции затрудняват получаването на части за тях. Неговият военен въздушен флот също до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г.

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е ръководил съдебната система на страната. Раиси се смята за смята за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че той може да замени 85-годишния лидер след смъртта му или оттеглянето му от тази роля. Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.

Президентът на Иран е санкциониран от САЩ отчасти заради участието му в масовата екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г. в края на кървавата война между Иран и Ирак. При Раиси Иран сега обогатява уран до нива, близки до оръжейните, и възпрепятства международните инспекции на ядрените си обекти.Иран въоръжи Русия във войната й срещу Украйна, както и започна масивна атака с дронове и ракети срещу Израел на фона на войната му срещу „Хамас“ в ивицата Газа. Той също така продължава да въоръжава прокси групи в Близкия изток, като йеменските бунтовници хуси и ливанската група „Хизбула“.


Агениция ИРНА  след това съобщи, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били сред пътниците на хеликоптера. Раиси посети днес провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете държави.

Държавната телевизия на Иран посочва, че гъста мъгла прави издирването на машината трудно в този планински район, предаде Франс прес. Раиси е пътувал с конвой от три хеликоптера, допълва Ройтерс, като се позовава също на иранската държавна телевизия.

А иранската агенция ФАРС призова иранците да се молят за техния лидер, допълва Ройтерс.

Раиси, който е на 63 години, е президент на Ислямската република от юни 2021 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА