/ БТА
Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха по-рано днес властите в Ислямската република.

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

Следва справка на Ройтерс каква е процедурата по конституция, когато действащ държавен глава не е в състояние повече да изпълнява задълженията си или умре по време на мандата си:

Ако президентът умре по време на мандата си, член 131 от Конституцията на Ислямската република предвижда първият вицепрезидент – в случая Мохамад Мохбер – да поеме функциите му. Назначаването му за временен президент трябва да бъде утвърдено от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.

Съвет, съставен от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира нови избори за президент, които да се произведат в срок до 50 дни.

Раиси беше избран през 2021 г., затова следващите редовни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 г. Предвид конституционните срокове може да се очаква предсрочният вот да бъде произведен в началото на юли.

Ебрахим Раиси е ултраконсервативен духовник. Печели изборите през 2021 година с близо 62% от гласовете. Мандатът му щеше да изтече догодина.

Раиси дълги години е бил прокурор и твърди, че е най-подходящият човек за борбата с корупцията. Той обаче е свързан с екзекуциите на политически затворници през 80-те години и е под американски санкции.

Избирането му поставя под въпрос подобряването на отношенията със Запада. Президентът на Иран е втори в йерархията на властта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА, БНТ