/ БГНЕС
Десетки хиляди иранци се стекоха в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в неделя при катастрофа с хеликоптер, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей поведе молитвата на погребението на покойния президент на страната Ебрахим Раиси, външния министър Хосеин Амир Абдолахиан и другите загинали при катастрофата с хеликоптер в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Службата се състоя в Техеранския университет, а ковчезите на загиналите бяха покрити с ирански знамена с техните снимки. Върху ковчега на покойния президент Ебрахим Раиси беше поставен черен тюрбан - знак, че той е пряк потомък на пророка Мохамед.


"О, Аллах, не видяхме от него нищо друго освен добро", каза Хаменей в молитвата, която произнесе на арабски - езика на Корана. Веднага след това той си тръгна и събралите се пристъпиха навътре, протягайки се да докоснат ковчезите.

Президентът и външният министър на Иран загинаха при катастрофа с хеликоптер (ОБЗОР)

Изпълняващият длъжността президент на Иран, Мохамед Мохбер, стоеше наблизо и плачеше по време на службата. Присъстваха висши ръководители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - един от основните стълбове на властта в Иран.

Присъстваше и ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания.

Иран погробение
БГНЕС

Иран въоръжава и подкрепя палестинската групировка по време на продължаващата война с Израел в ивицата Газа, отбелязва АП.

Преди началото на погребението водещ поведе скандиранията "Смърт за Израел!"

"Идвам от името на палестинския народ, от името на фракциите на съпротивата в Газа, за да изразя нашите съболезнования", заяви Хания пред събралите се. Той разказа и за срещата си с Раиси в Техеран по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан и как иранският президент е заявил, че палестинският въпрос остава ключов за мюсюлманския свят, който "трябва да изпълни задълженията си към палестинците, за да освободи земята им".

Очаква се на церемониите в Техеран да присъстват и министър-председателят на Пакистан Шахбаз Шариф и делегация на афганистанските талибани, включително външният министър Амир Хан Мутаки. След това ковчезите на осемте загинали ще бъдат пренесени през центъра на Техеран до площад "Азади", където президентът Ебрахим Раиси е произнасял речи.

Няколко други страни като Ирак, Турция и Русия също заявиха, че ще изпратят свои представители, но не на равнище държавни глави, отбелязва Франс прес. На церемонията присъства и вторият по значимост лидер на "Хизбула" Наим Касем.


Жителите на Техеран получиха на мобилните си телефони покани "да присъстват на погребението на мъченика".

Прокуратурата, от своя страна, предупреди да няма евентуални публични прояви на празнуване. След катастрофата по улиците на Техеран се наблюдава засилено присъствие на служителите на силите за сигурност, посочва АП.

63-годишният Раиси беше споменаван като възможен наследник на 85-годишния върховен лидер на Иран Хаменей. Смъртта му сега поставя под въпрос избора на наследник, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА