Мохамад Мохбер
Мохамад Мохбер / БГНЕС
Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур по повод на смъртта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с вертолет, и потвърди, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт на страната, предаде Ройтерс.

Мохбер сега ще разполага с 50 дни, за да организира избори, на които да бъде избран наследник на Раиси.

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

"Обявявам петдневен национален траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ", се казва в изявление на Хаменей, публикувано от официалната иранска новинарска агенция ИРНА. "…Мохбер ще ръководи изпълнителната власт и е длъжен да организира, заедно с ръководителите на съдебната и законодателната власт, избори за нов президент в рамките на максимум 50 дни", добавя Хаменей.

Кой бе Раиси и какво следва по Конституция, когато почине иранският президент

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, съставена от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира вота за нов президент, посочва Ройтерс. Мохбер, както и Раиси, е смятан за близък сподвижник на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 г., когато Раиси беше избран за президент.

Междувременно иранското правителство назначи заместник-министъра на външните работи Али Багери Кани за действащ министър след смъртта на иранския първи дипломат Хосеин Амир Абдолахиан в хеликоптерната катастрофа, предаде Ройтерс.
 
Багери е назначен да „отговаря за комисията по външни отношения на правителството“, обяви правителственият говорител Али Бахадори Джахроми, на фона на високо напрежението между Иран и Израел е в контекста на войната в Газа, уточнява Франс прес.

Смятан за близък до върховния лидер Али Хаменей, 56-годишният Багери беше назначен през септември 2021 г. за заместник-министър на външните работи и главен преговарящ, отговарящ за ядреното досие.

След сключването на споразумението през 2015 г. Багери многократно критикува бившето умерено правителство на президента Хасан Рохани, че е приело ограничения върху ядрената програма на страната и е позволило на „чужденци“ „достъп до ирански обекти“.

През септември 2023 г. обаче той защити преговорите със Запада и разкритикува „онези, които под прикритието на защита на ценностите се опитват да придадат на преговорите антиценностен аспект“.
Тези лица „в действителност искат да лишат Ислямската република от ключов и важен инструмент за гарантиране на националните интереси“, заяви тогава Багери, цитиран от местни медии.
Преговорите са в застой след едностранното оттегляне на САЩ от ядреното споразумение с Иран през 2018 г. по инициатива на тогавашния президент Доналд Тръмп, припомня АФП.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан загинаха в хеликоптерна катастрофа в планински регион в северозападната част на Иран на 19 май.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА