Тимошенко: Украйна изгуби независимостта си от Путин при Янукович
Тимошенко: Украйна изгуби независимостта си от Путин при Янукович / снимка: БГНЕС, архив

„Украйна при президента Виктор Янукович загуби независимостта от Владимир Путин след отказа да подпише споразумението за асоцииране с Евросъюза".

Това заявява намиращата се в затвора опозиционна лидерка Юлия Тимошенко в интервю за всекидневника "Дзеркало тижня", предаде Франс прес.

„Украинският президент, който вече няма свободата да взима независими решения, трябва да си отиде, за да се разреши безпрецедентната криза, обхванала страната", настоява Тимошенко.

"Когато опозицията и световни лидери преговарят с Янукович, трябва да са наясно, че преговарят с Путин чрез посредник", предупреди тя, цитирана от БТА.

По думите й на международната сцена на Украйна вече не се гледа като на независим играч. След отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и другите унизителни събития в очите на света Киев е по-малкият брат на Русия.

"Не мисля, че при сегашните обстоятелства Янукович би могъл да се дистанцира от контролирания от Путин митнически съюз", убедена е Тимошенко.

Според нея европейците се лъжат, ако си мислят, че с продължителни преговори ще могат да убедят Янукович да се върне на пътя към Европа, тъй като не Янукович решава, а Путин.

"След като руският президент похарчи 50 милиарда долара за игрите в Сочи, той ще похарчи колкото е необходимо, за да задържи Украйна в своята орбита", казва още Тимошенко в интервюто.

Според нея целта на опозицията в Украйна трябва да бъде да даде нов импулс на народното въстание и да изпрати емисари в Брюксел и Вашингтон, които да поискат санкции срещу режима на Янукович заради репресиите срещу противниците му.

„Единствената тема, по която може да се преговаря с Янукович, е оставката му", подчертава тя.