Специалисти от областта на борбата с тероризма коментират, че атентаторът не е обичайният шахид
Специалисти от областта на борбата с тероризма коментират, че атентаторът не е обичайният шахид / БГНЕС
Терористът, извършил неуспешен атентат на централната гара в Брюксел, е мароканецът Усама Зариу (36 г.), съобщиха местни медии.

Той е бил самонает, имал е магазин за електронни устройства и е поправял техника. Имал е образование, не е бил свързан с терористи, не е лежал в затвора, не е бил следен от специалните служби. Предполага се, че се е саморадикализирал без знанието на своите близки.

Вижте още подробности за нападателя от централната гара в Брюксел

Специалисти от областта на борбата с тероризма коментират, че той не е обичайният шахид, защото след задействането на взривното устройство в куфара, който е носил, е побягнал - т.е. не е искал да умре.

гара Брюксел терорист
БГНЕС

В багажа му е открито вещество, използвано често за нанасяне на унищожителни удари, което не е избухнало. По-рано днес прокуратурата уточни, че в куфара е имало газови бутилки и пирони.

Атентаторът на Централната гара в Брюксел е мъртъв

Според медиите при претърсването на дома му в кв. "Моленбек" в белгийската столица не са били открити оръжия и при нападението той не е бил въоръжен. Следователите са намерили в жилището му химически вещества, годни за производството на бомба.
БТА